15. IZDANJE

Direktor OFF-a Kenan Musić za "Avaz" o Festivalu: Sarajevo može biti filmski centar

Mladi u svijetu filma i kulture postali su najmanje interesantni, ističe Musić

Musić: Bit će 18 hiljada posjetilaca. Nikola Rakita, OFF Press

Piše: Eldar Abaz

17.7.2023

Petnaesto izdanje Omladinskog Film Festivala (OFF) u Sarajevu počinje 18. i traje do 22. jula, a o programu i onome šta publika može očekivati za „Dnevni avaz“ govorio je direktor OFF-a Kenan Musić.

Tajna imena

- Siguran sam da ćemo ispuniti ovogodišnji plan, a bit će više od 18.000 posjetilaca na Festivalu. Ovo će biti jedno vrhunsko izdanje, što bi i bilo logično, jer je ipak 15. po redu - kazao je Musić.

Ono što publiku najviše zanima jesu poznata imena koja će se pojaviti, a Musić ističe da će nagradu za najbolji glumački tandem dobiti Mihajlo Veruović Vojaž i Anita Ognjanović za uloge u seriji „U klinču“.

- Objavit ćemo još neka imena koja držimo u tajnosti, a to su imena dva poznata glumca koja bi trebala doći u Sarajevo. Kad je riječ o filmovima, njih će biti 59 - istakao je Musić.

Dodaje i to da jedna od stavki na koje je najponosniji jeste broj premijera, ali i novi program koji se odnosi na retrospektivu. Prikazivat će stare filmske klasike iz svih dijelova svijeta, a ove godine će to biti klasici iz BiH. Bit će prikazani filmovi „Grbavica“ i „Teško je biti fin“.

Podrška vlasti

Kako kaže, iako su filmovi dostupni svima, postoji veliki broj onih koji zaslužuju ponovnu festivalsku premijeru. Ministarstvo kulture je krovna institucija koja treba ulagati u Festival, kazao je Musić te dodao da postoji veliki broj kompanija koje su nakon pandemije prestale biti dio ovog festivala.

- Mladi u svijetu filma i kulture postali su najmanje interesantni, zato je ovo velik korak. Pogotovo od Ministarstva, ali i općina Ilidža i Novo Sarajevo te Federalnog ministarstva, koji su dali svoj doprinos -potcrtao je Musić.

Kako je dodao, kroz ulaganje u mlade filmske autore može se napraviti filmski centar od Sarajeva.

Nova lokacija

Osim standardnih lokacija, Musić ističe i to da će projekcije sada biti i na Ilidži, tačnije Ljetnoj pozornici Ilidža – Ilidža Open Air. Neke od prepoznatljivih lokacija od prije jesu Vils Summer Screen, zatim Pozorište mladih, Goethe Institut, Poli Open Air Gimnazijska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.