HISTORIJSKA BAŠTINA

Poseban događaj u sklopu obilježavanja 32. godišnjice stradanja Vijećnice: Koncert "No Borders Orchestra" 4. septembra

Ovaj orkestar je poznat po svojoj misiji povezivanja različitih kultura kroz muziku, a ulaz je slobodan

Prošle 32 godine od stradanja Vijećnice. Vijećnica

N. Aj.

2.9.2024

Gradska vijećnica, jedan od najvažnijih simbola kulturne i historijske baštine Sarajeva, obilježava 32. godišnjicu svog stradanja. U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine, tokom agresije na Sarajevo, Vijećnica je pogođena i zapaljena, čime je uništena ogromna kolekcija rukopisa, knjiga i dokumenata neprocjenjive vrijednosti. Ovaj tragični događaj ostavio je dubok trag u srcima građana Sarajeva, ali i šire javnosti.

U povodu ove godišnjice, u Vijećnici je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Strašni u Vijećnici”, autora Milomira Kovačevića Strašnog. Izložba prikazuje niz emotivnih i potresnih fotografija snimljenih upravo na dan paljenja Vijećnice, 26. avgusta 1992. godine. 

Također, u Vijećnici će biti upriličen koncert "No Borders Orchestra", koji okuplja vrhunske muzičare iz zemalja zapadnog Balkana. Ovaj orkestar, poznat po svojoj misiji povezivanja različitih kultura kroz muziku, održat će koncert 4. septembra u 20 sati, sa slobodnim ulazom za sve posjetioce. Koncert predstavlja simbol zajedništva i nade, te podsjeća na snagu umjetnosti u prevazilaženju razlika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.