SARAJEVO

Na izložbu Dalibora Ćetkovića stigli Dino Merlin i Elvis J Kurtović

Likovnu kritiku o radovima nastalim u ciklusu Antares, napisala je poznata italijanska likovna kritičarka Marta Lock, u Milanu prošle godine

Merlin, Ćetković i Kurtović. N. Novaković

N. Novaković

3.9.2024

Akademski slikar iz Bara Dalibor Dado Ćetković predstavio se večeras poklonicima likovne umjetnosti u Sarajevu, izložbom “Uragan misli”.

Izložba je otvorena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Na izložbu su stigli Dino Merlin i Elvis J. Kurtović.

Izložba je nazvana po istoimenoj slici, za koju je Ćetković dobio prestižnu internacionalnu nagradu Leonardo Da Vinči u Firenci, a koja je sa još 20 slika, srednjeg i većeg formata, iz ciklusa “Antares” izložena u galerijskom prostoru Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Pored muzeja književnosti, suorganizator je Sarajevska tribina i Aidnet fondacija na čelu sa Sabihom Hadžimuratović.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Likovnu kritiku o radovima nastalim u ciklusu Antares, napisala je poznata italijanska likovna kritičarka Marta Lock, u Milanu prošle godine.

Ime i umjetničko stvaralaštvo Dalibora Dada Ćetkovića pod zaštitom je Ujedinjenih nacija umjetnosti i nauke UNOTA, sa sjedištem u Parizu, čiji je počasni i doživotni član. Također je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2008. i iza sebe ima preko 130 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Od 2014. godine, u svom ateljeu Dalijas u Baru, počinje predano, kao likovni pedagog, da obučava i priprema učenike za profesionalno bavljenje likovnim umjetnostima. Vodio je brojne likovne radionice i organizovao izložbe za djecu i mlade, učestvovao na likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i mnogih internacionalnih priznanja i nagrada među kojima su žirirane izložbe “Abstract” u Los Anđelesu i to: počasno priznanje 2021, zatim zaslužna nagrada 2022. te nagrada za finaliste 2023. Dobitnik je i prestižne internacionalne nagrade „Leonardo Da Vinči” u palati Borghese u Firenci 2022. i nagrade za karijeru International Career Award 2023. u Palermu. Njegovi radovi se nalaze u privatnim kolekcijama širom svijeta. Živi i radi u rodnom Baru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.