KULTURA

Manifestacija 'Mjesec sevdaha' od 15. oktobra do 15. novembra u Tuzli

Program projekta obuhvata izradu CD-a novih autorskih pjesama (sevdalinke u izvornom obliku)

Mjesec sevdaha. Fena

FENA

9.9.2024

Manifestacija "Mjesec sevdaha u Tuzli" bit će održana od 15. oktobra do 15. novembra, najavili su organizatori.

Ovaj događaj je dio šire inicijative „Sevdalinka kulturno-historijsko nematerijalno blago BiH“, koju vodi Udruženje muzičkih umjetnika iz Tuzle.

- Naša misija je očuvati sevdalinku kao kulturno-historijsko nematerijalno blago Bosne i Hercegovine i radimo na njenom upisu na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog nasljeđa čovječanstva, što bi rezultat trebalo polučiti krajem decembra ove godine. Kroz prethodne aktivnosti i organizaciju Festivala „Sevdalinko u srcu te nosim“, koji je jedini festival posvećen isključivo sevdalinci u njenom izvornom obliku u svijetu, uspjeli smo stvoriti značajnu mrežu podrške i organizovati više od 100 dešavanja u Bosni i Hercegovini i šire – naveo je Organizacioni tim Festivala.

Program projekta obuhvata izradu CD-a novih autorskih pjesama (sevdalinke u izvornom obliku) u produkciji Festivala sevdalike, odgovarajuću izložbu fotografija u BKC-u od 1. do 15. novembra, uz prethodni konkurs za odabir djela; interaktivne radionice 22. oktobra u Međunarodnom ateljeu „Ismet Mujezinović“ pod nazivom „Sevdalinka kao vrsta muzikoterapije“ za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju; javnu tribinu s rukovodiocima i predstavnicima udruga za očuvanje sevdaha iz Bosne i Hercegovine 31. oktobra u HKC Tuzla.

Takmičarska noć Festivala panirana je za 13. novembar u BKC-u, a revijalna za 14. novembar u istom prostoru.

Organizatori pozivaju ljubitelje sevdaha, umjetnosti i kulture da se pridruže ovom posebnom kulturnom događaju i doprinesu očuvanju sevdalinke kao važnog dijela bh. nasljeđa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.