SARAJEVO FEST

Arijani Saračević Helać i Robertu Boteriju dodijeljene nagrade "Zdravko Grebo"

Nagrada je dodjeljena novinarki i autorici Arijani Saračević Helać za višedecenijski doprinos televizijskom novinarstvu i dokumentarnom filmu

S dodijeljivanja nagrada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
N. N.

prije 3 dana

U sklopu šestog izdanja Sarajevo Festa danas su dodijeljene nagrade za kritički diskurs iz oblasti novinarstva "Zdravko Grebo". Nagrade su dodijeljene novinarima Arijani Saračević Helać i Robertu Boteriju (Botteri).

Nagrada "Zdravko Grebo" dodjeljena je novinarki i autorici Arijani Saračević Helać za višedecenijski doprinos televizijskom novinarstvu i dokumentarnom filmu, koja na svoj specifični način, kritički i hrabro, obrađuje političke teme iz naše bliske prošlosti. 

Arijana Saračević Helać je rizikovala svoj život mnogo puta izvještavajući u ratu; poslije rata bila je na udaru mnogih o kojima je govorila kritički; napadali su je institucije i autoriteti; doživjela je osporavanja su je i opstrukcije, ali Arijana Saračević Helać nikada nije odustajala. 

Nisu je zaustavile ni prijetnje, ni izbušene gume na automobilu, ni moć vladajućih režima. Arijana Saračević Helać osobito ističe kao autorica koja je svojim radom pokazala kako javni medij televizije, zahvaljujući profesionalizmu i savjesti pojedinaca, može biti u službi najšire javnosti. Kao most prema istini, solidarnosti, empatiji, toleranciji i razumijevanja i u etnički podijeljenom društvu kakvo je bosanskohercegovačko.

Doprinos Arijane Saračević Helać odbrani novinarstva kao javnog dobra u vremenima koja istraživačkom i kritičkom novinarstvu nisu naklonjena, je nemjerljiv.

- Šok me držao dva dana nakon što sam saznala da sam dobitnica ove nagrade. Zdravko Grebo je cijeli život živio u svojom uvjerenjima i bio častan. Hvala vam - poručila je Arijana Saračević Helać.

Nagrada "Zdravko Grebo" dodjeljuje se i Robertu Boteriju, kreativnom uredniku nedeljnika Mladina iz Ljubljane. O Boteriju najbolje govori ono što je napisao njegov kolega novinar Grega Repovž:

- Demokratizacija bi se desila bez mnogo ljudi koji danas nose razne medalje, ali bez radikalnog Roberta Boterija do nje ne bi došlo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.