KULTURNO NASLIJEĐE

"Avaz" na licu mjesta: Izložba rukopisne ostavštine Safvet-bega Bašagića

Sama izložba uvodi pojedinca u svijet rukopisne ostavštine koja svjedoči o bogatoj tradiciji našeg naroda

Izložba rukopisne ostavštine Safvet-bega Bašagića - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dž. Vilajet

prije 2 dana

Danas smo posjetili izložbu "Istočno od Zapada, zapadno od Istoka: Rukopisna ostavština dr. Safvet-bega Bašagića", koja je organizirana u predivnom Brusa bezistanu u Sarajevu.

Izložba je organizirana u povodu stote godišnjice osnivanja Bašagićeve zbirke u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, devedesete godišnjice smrti dr. Safvet-bega Bašagića te Dana slovačke kulture u Bosni i Hercegovini.

Prilikom otvaranja, imali smo priliku čuti inspirativna obraćanja, a premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić otvorio je izložbu kao visoki pokrovitelj.

- Zahvaljujem svima koji su dali doprinos da danas imamo priliku da impozantno djelo i opus Bašagića ponovo vidimo ovdje, u Sarajevu. Sam naziv izložbe govori o tome kakav je intelektualac bio Bašagić, čovjek koji je posvetio svoj život upravo promjeni paradigme o Bosni i Hercegovini -rekao je  premijer Nikšić.

Atmosfera u Brusa bezistanu bila je ispunjena entuzijazmom i ponosom. Sama izložba uvodi pojedinca u svijet rukopisne ostavštine koja svjedoči o bogatoj tradiciji našeg naroda.

Izložba je rezultat suradnje između Ambasade Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini, Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", Univerzitetske biblioteke u Bratislavi i Muzeja Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.