POETSKO MUZIČKI PROGRAM

Ljubav između Ive Andrića i njegove Milice, koju je čekao 30 godina

Priča se oslanja na Andrićeve knjige "Jelena žena koje nema" i "Znakovi pored puta", kao i na njegova pisma Milici

Facebook

Dž. V.

prije 6 dana

Bašta Kuće nobelovca Ive Andrića u Herceg Novom tokom ljeta je bila domaćin poetsko-muzičkog programa "Jedna ljubavna priča: Milica i Ivo". 

Ovaj program istražuje ljubav između Andrića i koreografkinje Milice Babić, koju je čekao skoro 30 godina. Izvedbu su izveli glumica Lidija Petrone i glumac Dejan Đonović, uz muziku profesorice Bosiljke Kulišić i gitariste Nikolasa Morete.

Priča se oslanja na Andrićeve knjige "Jelena žena koje nema" i "Znakovi pored puta", kao i na njegova pisma Milici. Milica Babić, rođena 1909. godine, bila je Andrićeva bliska prijateljica pre nego što su se 1958. godine venčali. Proveli su pet srećnih godina u kući koju je Andrić sagradio u 1962. godine.

Program je prvi put izveden na Dan žena i ponovo tokom ljeta, organizovan od strane JUK Herceg fest uz podršku Opštine Herceg Novi, predstavljajući simboličan povratak Andrićevog lika u grad koji je voleo.

Andrić je rođen 1892. godine u Travniku. Andrić je poživio do 1975. godine, preminuo je u Beogradu u 83. godini. Njegova urna položena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pored groba voljene Milice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.