AKADEMSKI SKULPTOR

Marko Frančešević, skulptor za "Avaz": Nisam bio ljubitelj crtanja

Nisam bio neki veliki ljubitelj crtanja, ali uvijek sam radio nešto od plastelina, deformirao sam igračke koje sam imao i iz toga je rođena ljubav

Frančešević: Krenulo od djetinjstva. Avaz

prije 2 dana

Marko Frančešević, po struci akademski skulptor, već 20 godina svoja razmišljanja pretvara u sklupture.

- Sve je to krenulo u djetinjstvu. Nisam bio neki veliki ljubitelj crtanja, ali uvijek sam radio nešto od plastelina, deformirao sam igračke koje sam imao i iz toga je rođena ljubav koja je prerasla u profesiju - započinje razgovor Frančešević.

Teme koje ga okupiraju

Fračešević kaže da je je umjetnost poput razmišljanja, poput filozofije.

- Čovjek, šta god razmišlja i kojim god temama se bavi u svojoj glavi, to će isplivati u njegovim radovima. Uvijek se bavim temama koje me okupiraju, koje su aktualne u svijetu ili su meni trenutno u glavi - ističe Frančešević.

Frančešević: Krenulo od djetinjstva. Avaz

Uvijek zamišljamo da je u drugim zemljama umjetnici bolje žive kaže Frančešević te dodaje da se uvjerio da to baš i nije tako.

- U razvijenim zemljama umjetnici često rade dodatne poslove da bi preživjeli. Jako je mali broj umjetnika koje sam upoznao, a da im je to primarno zanimanje i da žive isključivo od umjetnosti - kazao je Frančešević.

Oduvijek želio izložbu

Svoje radove je izložio i na Pop Art Festivalu ispred galerije Charlama što mu je oduvijek bila velika želja.

- Moja želja je bila ranije izložiti u galeriji Charlama, ali nažalost, ta galerija se zatvorila. 

Oduvijek sam želio tu izložbu, i kada su me pozvali da napravim postavku ispred prostora koji je dodijeljen Charlami, to je za mene bilo poput ostvarenja sna - završava razgovor za “Avaz” Frančešević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.