MUZIKA I PLES

Dani evropskog naslijeđa: Orkestar Rudarska glazba Kakanj i plesači Kluba "Aster" na Šetnici kulture

Tradicionalna manifestacija "Dani evropskog naslijeđa" započela je u maju, a planirano je da traje skoro do kraja ove kalendarske godine

Orkestar Rudarska glazba, Kakanj. FENA

Dž. V.

prije 7 sati 4 minute

U tradicionalnoj manifestaciji "Dani evropskog naslijeđa 2024" Federalnog ministarstva kulture i sporta, na Šetnici kulture, danas je upriličen koncert Rudarske glazbe Kakanj, a nastupili su i Valentina Vavra i Vedran Marčeta iz Plesnog kluba "Aster" iz Sarajeva. 

Sudionici današnjeg događaja publiku su, kroz muziku i ples, proveli kroz različite stilove i kulture.

Resorna federalna ministrica Sanja Vlaisavljević istaknula je da su umjetničke vrijednosti i angažman sudionika današnjeg događaja, prepoznati i izvan granica BiH.

- Današnji događaj je ispunjen spojevima i vezama onoga što je Bosna i Hercegovina i onoga što BiH daje i čini Evropi i svijetu te podjednako što uzimamo od svijeta za naše dobro - rekla je Vlaisavljević.

Orkestar Rudarska glazba djeluje od 1952. godine, a predstavlja simbol glazbene tradicije i kulturnog naslijeđa Kaknja. Okuplja članove svih generacija, a ta raznolikost doprinosi jedinstvenom zvuku i energiji orkestra.

Izvedbama njeguju tradiciju, istražuju kako glazba kreira nove veze i stvara mrežu zvukova.

Tradicionalna manifestacija "Dani evropskog naslijeđa" započela je u maju, a planirano je da traje skoro do kraja ove kalendarske godine. Program je bogat i raznovrstan, a cilj njegovanje kulturne baštine BiH. Bit će završena centralnom manifestacijom i proglašenjem pobjednika "Mladi i naslijeđe".

Ovogodišnja tema manifestacije "Dani evropskog naslijeđa" je "Putevi, veze i mreže", a na Šetnici kulture dosad su prezentirani razni sadržaji koji veličaju kulturno naslijeđe i kulturu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.