UPOZORENJA

Hrvatska mora poštovati prava i dostojanstvo migranata

Evropska unija je svjesna izvještaja o navodnim incidentima i korištenju sile koju primjenjuju hrvatski policajci prema nelegalnim migrantima i izbjeglicama

S. N.

7.1.2019

Iako Hrvatska još nije punopravna članica Šengena, mora se u potpunosti pridržavati pravila kontrole vanjskih granica, ali i Univerzalne povelje o ljudskim pravima Evropske unije te Ženevske konvencije iz 1951. godine koja se odnosi na prava izbjeglica, upozorio je komesar Evropske unije Dimitris Avramopulos.

Odgovarajući na poslaničko pitanje u Evropskom parlamentu, on je istakao i da je "EU svjesna izvještaja o navodnim incidentima i korištenju sile koju primjenjuju hrvatski policajci prema nelegalnim migrantima i izbjeglicama".

- Član 7. Pravilnika šengenske granice obavezuje da granična policija u potpunosti mora poštovati ljudsko dostojanstvo - dodao je Avramopulos. 

On je naveo i da je Hrvatska dobila više od 150 miliona eura da bi se mogla prilagoditi principima Šengena. Usto, bit će joj dostavljena dodatna pomoć od više od 15 miliona eura za prilagođavanje svog pograničnog sistema evropskom.

- Evropska komisija je u kontaktu s vlastima Hrvatske na aktivnostima provedbe zajedničkog evropskog sistema azila i u tom kontekstu razgovara se i o navodima da se državljanima trećih država ne dopušta mogućnost da apliciraju za međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj - rekao je Avramopulos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.