REGION

Crna Gora parafirala sporazum o raspoređivanju Evropske obalske i granične straže

Upravljanje granicama

Avaz.ba

5.2.2019

Evropska komisija i Crna Gora parafirale su u utorak u Briselu sporazum koji će omogućiti raspoređivanje Evropske granične i obalske straže u toj zemlji.

Sporazum su parafirali sekretar za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos i crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Poslije parafiranja uslijedit će potpisivanje sporazuma nakon što obje strane završe potrebni zakonski postupak. Također se traži i pristanak Evropskog parlamenta, javila je Hina.

Kada sporazum stupi na snagu, ekipe Evropske granične i obalske straže moći će biti raspoređene u dijelovima Crne Gore koje graniče s EU, odnosno s Hrvatskom.

Za njihovo raspoređivanje trebat će pristanak crnogorskih i hrvatskih vlasti.

Do sada su već zaključeni takvi sporazumi s Makedonijom, Albanijom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

- Danas smo poduzeli još jedan korak u jačanju naše saradnje s partnerima na zapadnom Balkanu kada je riječ o upravljanju granicama, migracijama i sigurnosti. Izazovi s kojima se suočavamo su zajednički i jedino ih zajednički možemo rješavati - rekao je sekretar Avramopoulos.

Sporazum omogućava pomoć Evropske i obalske straže Crnoj Gori u upravljanju granicama i u zajedničkim operacijama, poglavito u slučaju nagle promjene migrantskih tokova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.