CRNA GORA

Pahor: Proširenje neće biti na vrhu agende nove Evropske komisije

Kompleksno geopolitičko pitanje

Dolazak zvaničnika na 2BS forum. Antenam.net

Avaz.ba / Srna

31.5.2019

Predsjednik Slovenije Borut Pahor smatra kako proces proširenja neće biti glavna tema agende nove Evropske komisije, ali da Komisija treba imati na umu da proširenje postoji i da taj proces ne treba zanemarivati, jer je to izuzetno bitno i za region i za Uniju.

Prema njegovim riječima, prvi uvjet je da svakoj članici EU mora biti jasno da je proširenje Unije na zapadni Balkan ustvari geopolitičko pitanje, koje je kompleksno.

Pahor ističe da bi bilo mudro da se zapadni Balkan posmatra kao paket i da se nadahnu zemlje u regionu da rješavaju bilateralna pitanja.

- Ključna zemlja je BiH, koju treba da imamo u agendi i potaknemo njene političke snage da nastave s reformama - rekao je Pahor, učesnik 2BS foruma u Budvi, koji je okupio lidere i utjecajne ličnosti iz regiona, Evrope i SAD.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš rekla je da jeste razočarana što je Evropska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a ne i za BiH, ali da je optimista da će i ta zemlja uskoro naći rješenje.

- BiH je dio Evrope s kojim dijelimo iste vrijednosti. Politika proširenja je neophodna - istakla je Pendeš.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović naglasio je kako je veoma značajno da Evropa nastavi s politikom proširenja, jer će to doprinijeti stabilnosti, saopćili su organizatori 2BS foruma.

- Vrijeme je da Evropa jasnije profilira vanjsku i sigurnosni politiku - rekao je Đukanović, govoreći na panelu pod nazivom "Upravljanje kormilom Evrope usred jake plime i vjetrova promjena".

On je naveo da, nakon nedavno završenih izbora za Evropski parlament, Evropa nastavlja živjeti u stanju strateške konfuzije, izazvane krizama, koja je sputava da odgovori na pitanje proširenja.

Organizator dvodnevnog 2BS foruma je Atlantsko vijeće Crne Gore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.