MINHEN

Makron: Podržat ćemo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ako bude pozitivan izvještaj

Vijeće općih poslova Evropske unije u junu prošle godine nije dalo zeleno svjetlo otvaranju pristupnih pregovora sa ove dvije države

Emanuel Makron. AFP

Avaz.ba

15.2.2020

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da će, ukoliko rezultati izvještaja Evropske komisije u martu o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji budu pozitivni, podržati otvaranje pregovora za te dvije države.

- Izvještaj čekamo u martu zavisno od toga da li su rezultati pozitivni i ako se uspostavi povjerenje onda bi trebalo da budemo u mogućnosti da otvorimo pregovore - kazao je Makron na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti.


Emanuel Makron. AFP

Vijeće općih poslova Evropske unije u junu prošle godine nije dalo zeleno svjetlo otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali su ministri obećali da će u drugom polugodištu donijeti “jasnu i sadržajnu” odluku.

- U svjetlu ograničenog vremena i važnosti pitanja, Vijeće će se vratiti ovom pitanju s ciljem da se donese jasna i suštinska odluka što je prije moguće i najkasnije u oktobru - navedeno je u završnom dokumentu koji su usvojili ministri EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.