SAVJETI

Mnogi prave veliku grešku prilikom pripreme graha: Ne radite to, nije zdravo

Ova praksa nosi određene rizike ako se ne izvodi pravilno

Kada se grah potopi u vodu, fitinska kiselina se aktivira i počinje vezati minerale. Facebook

E. Ag.

prije 5 sati 12 minuta


Grah je izuzetno zdrava i nutritivno bogata namirnica koja bi trebala biti sastavni dio svake uravnotežene prehrane. Međutim, mnogi često rade jednu veliku grešku prilikom pripreme graha - potapaju ga u vodu prije kuhanja.

Iako se ova praksa čini logičnom i korisnom, ona zapravo može biti opasna po zdravlje ako se ne izvodi pravilno.

Zašto je grah zdrav

Prije nego što se pozabavimo problematikom potapanja, važno je naglasiti zašto je grah toliko cijenjena namirnica. Grah je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima poput željeza, magnezija i folne kiseline. Redovita konzumacija graha povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući:

- Snižavanje holesterola i regulaciju krvnog pritiska

- Poboljšanje probave i zdravlja crijeva

- Regulaciju razine šećera u krvi

- Smanjenje rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2

- Održavanje zdrave tjelesne težine.

Zbog svih ovih prednosti Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje redovitu konzumaciju mahunarki, uključujući grah, kao dio zdrave prehrane.

Zašto se grah ne smije potapati u vodi prije kuhanja

Iako potapanje graha prije kuhanja može skratiti vrijeme kuhanja i učiniti grah mekšim, ova praksa nosi određene rizike ako se ne izvodi pravilno. Glavni problem leži u činjenici da grah sadrži visoke razine fitinske kiseline, koja se smatra antinutrijentom.

Fitinska kiselina je prirodni spoj koji se nalazi u mnogim biljnim namirnicama, posebno u mahunarkama, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima. Iako ima i neke pozitivne učinke na zdravlje, fitinska kiselina može vezati važne minerale poput željeza, cinka i kalcija te smanjiti njihovu apsorpciju u organizmu, piše Net.hr.

Kada se grah potopi u vodu, fitinska kiselina se aktivira i počinje vezati minerale. Ako se ta voda od namakanja zatim baci, zajedno s njom se bacaju i vrijedni minerali. Još gore, ako se grah kuha u istoj vodi u kojoj je namakan, koncentracija fitinske kiseline u konačnom jelu može biti još veća.

Kako pravilno pripremiti grah

Umjesto klasičnog potapanja, stručnjaci preporučuju sljedeći postupak pripreme graha.

Temeljito operite grah pod tekućom vodom kako biste uklonili eventualne nečistoće. Stavite grah u lonac i prelijte ga svježom, hladnom vodom. Voda bi trebala prekriti grah za oko pet cm. Dodajte prstohvat sode bikarbone u vodu. Soda bikarbona će pomoći neutralizirati fitinsku kiselinu.

Zakuhajte vodu i pustite da grah kuha dvije do tri minute. Maknite lonac s vatre i ostavite grah da odstoji u toj vodi sat. Nakon sat, ocijedite grah i isperite ga svježom vodom.

Vratite grah u lonac, prelijte svježom vodom i skuhajte ga do kraja. Ovaj postupak će pomoći neutralizirati fitinsku kiselinu bez gubitka vrijednih minerala. Također će omekšati grah i skratiti vrijeme kuhanja, baš kao i klasično potapanje.

Iako potapanje graha prije kuhanja može izgledati kao korisna praksa, ono zapravo može smanjiti nutritivnu vrijednost ove zdrave namirnice. Umjesto toga, preporučuje se kratko prokuhavanje graha sa sodom bikarbonom, nakon čega slijedi sat odmaranja u toj vodi. Ovaj postupak će neutralizirati fitinsku kiselinu bez gubitka vrijednih minerala, piše UCLA Health.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.