IMAJU IMUNITET

UN: Kosovo ne može proglasiti članove UNMIK-a osobama non grata

Ruska kancelarija na Kosovu funkcioniše u okviru misije UNMIK-a i na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a

Kosovske vlasti nisu zvanično obavijestile Misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) da je ruski član ove misije proglašen osobom non grata. Ilustracija

N. Aj.

2.1.2022

Kosovske vlasti nisu zvanično obavijestileMisiju Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) da je ruski član ove misije proglašen osobom non grata (nepoželjna osoba), saopštio je Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara UN-a.

Sa druge strane, Šar Jakupi (Shar), šef kabineta ministrice vanjskih poslova Kosova, Donike Gervaled Švarc (Donika Gërvalla-Schwarz), tvrdi da je UNMIK obaviješten da je jedan njihov zvaničnik proglašen osobom non grata.

Kosovo je 31. decembra proglasilo nepoželjnim ruskog zvaničnika iz Kancelarije za vezu zvanične Moskve, koja se nalazi u Prištini, zbog "zlonamjernih akcija koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost i ustavni poredak Kosova".

Ruska kancelarija na Kosovu funkcioniše u okviru misije UNMIK-a i na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Dižarik je napomenuo da se, prema zakonima na osnovu kojih djeluje UNMIK, nepoželjnom osobom ne mogu proglasiti članovi te misije.

- Saznali smo da su kosovske vlasti proglasile za personu non grata zaposlenog u Misiji UN-a na Kosovu (UNMIK). Kosovske vlasti nisu dale Misiji nikakvo zvanično saopćenje u vezi sa ovom objavom. Doktrina persona non grata nije primjenljiva na osoblje UN-a i nije predviđena Uredbom UNMIK-a 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetu KFOR-a [Međunarodne snaga na Kosovu pod vođstvom NATO saveza] i UNMIK-a i njihovog osoblja na Kosovu) - rekao je on.

Navedeno je da svaka zabrinutost u vezi sa bilo kojim članom UNMIK-a treba da bude upućena rukovodstvu Misije.

Prethodno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani krajem oktobra saopćila da su dva zvaničnika Kancelarije za vezu Rusije na Kosovu proglašena nepoželjnim zbog aktivnosti koja je narušila "nacionalnu sigurnost i ustavni poredak".

Zaposleni u ruskoj kancelariji u Prištini ne podliježu nikakvom viznom režimu i imaju pravo da uđu i borave na Kosovu. Oni dobijaju posebna dokumenta od UN-a pa mogu da uđu i izađu sa teritorije Kosova kada god požele.

Također, zaposleni u ruskoj kancelariji imaju puni imunitet, te ne podliježu lokalnom krivičnom zakonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.