HRVATSKI MINISTAR ODBRANE

Banožić: Imamo podatke o ruti letjelice, ali trebamo provjeriti podatke sa drugim državama

Moramo uporediti signale radarskih sistema, je li trebalo biti izdano upozorenje, ili se radilo o skupljanju podataka, rekao je

Banožić: Znamo iz koje zemlje je stigla letjelica. PIXSELL

S. S.

11.3.2022

Nakon pada letjelice u Zagrebu ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić je rekao da je postoje saznanja iz koje zemlje je došla letjelica.

- Postoje saznanja iz koje je zemlje došla letjelica. Kad napravimo detaljnu analizu moći ćemo povezati cijeli proces. Moj razgovor s Mađarskom išao je u pravcu da saznamo kako je letjelica prošla kroz njihov prostor - rekao je Banožić.

Rekao je da sistem državne sigurnosti nije zakazao. 


Različiti scenariji

- Odmah jučer smo zaključili o kojoj letjelici je riječ. Mi smo letjelicu uočili radarima, ne znam koji je tačno snimio. Mi imamo radarski sistem, on je umrežen, automatiziran i uvezen u sistem NATO-a. Još danas imamo sastanke pa ćemo vidjeti što se dogodilo u Mađarskoj. Imamo podatke o ruti, ali moramo provjeriti te podatke s drugim državama - nastavlja Banožić.

Rekao je da se sad javljaju različiti scenariji, ali da građani trebaju imati povjerenje u vojsku.

- Možemo postavljati razne teze, ja sam ih od jučer imao barem deset. Moramo uporediti signale radarskih sistema, je li trebalo biti izdano upozorenje, ili se radilo o skupljanju podataka... To su sad teorije koje mogu samo uznemiriti javnost - kazao je i dodao: "Mi imamo i svoju analizu i dosad smo jasno pokazali da se propusti mogu dogoditi, ali sankcije moraju postojati".

Kazao je da ljudi moraju biti svjesni da se podaci od sinoć prikupljaju otkad su pali dijeli letjelice te da javnost može biti sigurna.

- Posade na radarskim sistemima su uvijek na visokom stepenu spremnosti, kao i protuzračna odbrana. Imamo protuzračnu odbranu, ona ima određena ograničenja i to nam je glavni prioritet. 20 godina nije bilo adekvatnog ulaganja u vojsku. Sad smo riješili "Rafalee", "Bradley-e"... Ovom dinamikom mi smo došli do naših ciljeva - navodi Banožić.

Javnost može biti sigurna

Banožić je izrazio nadu da se ovo neće ponoviti te da ovo treba poslužiti kao upozorenje.

- Situacija u Ukrajini je bitno promijenila i sam odnos u budžetu. Ja sam siguran da nema države koja sad ne razmišlja o nacionalnoj sigurnosti. Jedan od pravaca djelovanja je jačanje nacionalnog sistema odbrane - pojasnio je Banožić.

Na pitanje hoće li Hrvatska biti spremna ako se rat u Ukrajini proširi, Banožić je odgovorio: "Razmišljalo se o mjerama koje dolaze kroz NATO-ov odbrambeni plan. Imali smo i neke odluke u Saboru - odlazak vojske u članice NATO-a. Ukrajina nije članica NATO-a, ali mi smo dali jasnu podršku Ukrajini. Mi znamo šta bilo koji oblik pomoći može značiti i duboko se suosjećamo s Ukrajinom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.