SJEDNICA NA CETINJU

Crna Gora dobila novu vladu na čelu sa Dritanom Abazovićem

Ranije je za predsjednicu Skupštine Crne Gore odabrana Danijela Đurović

Abazović obrazlaže na sjednici Skupštine program rada 43. vlade. Screenshot

Piše: E. Ć. - N. Aj.

28.4.2022

Na Cetinju je održana sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj je izabrana nova manjinska vlada, koju je predložio mandatar Dritan Abazović.

Poslanici su nešto prije podne stigli u zgradu Skupštine, u kojoj se sjednica održava.

Na početku su konstatovane ostavke poslanika Strahinje Bulajića i Mila Božovića (DF), a predsjedavajući Ervin Ibrahimović (BS) konstatovao je da postoji kvorum za sjednicu.

Podsjetimo, mandatar Abazović je u proteklih nekoliko dana, osim što je predložio sastav Vlade, predstavio plan rada nove izvršne vlasti, javljaju Vijesti.



Bira se nova Vlada

20:03 Skupština je izabrala 43. vladu Crne Gore. Za izbor nove Vlade i ekspoze mandatara glasalo je 45 poslanika nove većine, protiv su bila tri poslanika SD-a.

19:13 Andrija Popović (LP) rekao je da je nužno fokusiranje na prijeko potrebne reformske politike i borbu za ekonomski i zdravstveni oporavak, vladavinu prava i suzbijanje korupcije.

19:00 Srđan Pavićević (CIVIS) kazao je da su, kad su predstavili koncept manjinske vlade, pružili ruku svima i bio je svako dobrodošao.

18:39 Boris Mugoša (SD) rekao je da je zbunjen nakon dosadašnjih izlaganja jer "oni koji su bili u vlasti govore da ne treba da bude podjela, a za godinu i po nikad više podjela i nikad manje priče o budućnosti".

18:25 Andrija Nikolić (DPS) rekao je da je prethodna Vlada pričinila veliku štetu i ekonomija zemlje je "na aparatima".

Poručio je da je Crnoj Gori potrebna nova vlada i ovo rješenje je ono koje je moguće u ovom trenutku.

- To znači da nećemo dozvoliti da ova vlada bude gora od vlade Zdravka Krivokapića - kazao je Nikolić.

18:12 Genci Nimanbegu (Albanska lista) kazao je da je nova vlada dogovorena kao rezultat poraza koncepta ekspertske vlade, koja je bila eksperiment koji je pojačao protivurječnosti.

- To što se danas odvija na javnoj sceni je posljedica toga što je prethodna vlada bila sastavljena pri, ili u vjerskim objektima - kazao je.

18:00 Miloš Konatar (Crno na bijelo) kazao je da se danas bira nova evropska vlada i da ne rade to jer je lako, "već jer su spremni da preuzmu odgovornost i jer je to ispravno".

On je kazao da vjeruje u dobre, vrijedne i poštene ljude "kojih ima u svim partijama i ti ljudi konačno moraju početi sarađivati za dobro građana Crne Gore".

- Ostanemo li podijeljeni, onda nam ništa ne valja posao. Jer mi nemamo vremena da čekamo, jer Crna Gora mora da ide naprijed, da zakorači u evropsku budućnost - rekao je Konotar.

17:44: Draginja Vuksanović Stanković (SDP) rekla je da je u posljednje dvije godine Crna Gora imala klero-nacionalističku vladu "koja je u potpunosti razorila crnogorske instutucije i radila protiv svoje države".

- Slobodno možemo da je nazovemo izdajničkom vladom - rekla je.

Ona je od Abazovića zatražila da se procesuiraju svi koji su radili protiv države, počev od odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića.

17:32 - Poslanik BS Ervin Ibrahimović rekao je da su danas sa Cetinja poslali poruku da mogu da se dogovaraju i da prave uspješnu priču u Crnoj Gori.

 - Moramo vratiti vjeru u budućnost Crne Gore i vjeru građanima da u Crnoj Gori može da se živi i da Crna Gora može da bude moderna razvijena država - rekao je Ibrahimović.

17:11 - Damir Šehović (SD) rekao je kako se ovakvoj vladi više nadaju u komšiluku, aludirajući na Srbiju. Rekao je da je Aleksandar Vučić imao više utjecaja na vladu nego Zdravko Krivokapić, jer će u njoj biti šest SNP-ovaca.

17:00 - Jevto Eraković (DPS) rekao je da je Crna Gora pred izborom nove vlade, manjinske, uz podršku njegove partije. Dodao je da manjinska vlada nije najbolji izbor, ali su željeli da prekinu agoniju.

16:51 - Abazović pročitao sastav buduće vlade.

Potpredsjednica vlade za vanjsku politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova bit će Jovana Marović (GP URA), potpredsjednik za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković (SNP), potpredsjednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević (SDP), a potpredsjednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović (BS).

Za ministra pravde predložen je Marko Kovač (SNP), ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić (GP URA), ministra finansija Aleksandar Damjanović (SNP), ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić (SDP), ministra ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović (GP URA).

Za ministra sporta i mladih predložen je Vasilije Lalošević (SNP), ministra javne uprave, Maraš Dukaj (Albanska lista), ministra rada i socijalnog staranja Admir Adrović (BS), ministra prosvjete Miomir Vojinović (SNP), ministra zdravlja Dragoslav Šćekić, ministarku kulture i medija Maša Vlaović (nestranaka ličnost) ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović (GP URA), ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka (koalicija Jednoglasno), ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović (nestranačka ličnost).

Za ministre bez portfelja predloženi su Zoran Miljanić (CIVIS) i Adrijan Vuksanović (HGI).

16:00 - Predsjednik Države Milo Đukanović je za mandatara predložio Abazovića, ali Đukanović ne prisustvuje na današnjoj sjednici.

15:50 - Abazović je istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih.

15:45 - Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović obrazlaže na sjednici Skupštine program rada 43. vlade.

15:34 - Prije izlaganja mandatara Dritana Abazovića, nova predsjednica Skupštine Danijela Đurović saopćila je da je Državna izborna komisija dostavila izvještaj o popuni upražnjenih poslaničkih mjesta DF-a. Tako je započeo poslanički mandat Janku Milatoviću i Andriji Mandiću.

15:22 - Nakon polaganja zakletve i obraćanja Đurović, data je kratka pauza da bi se poslanici spremili za drugu tačku dnevnog reda - izbor nove vlade.

Đurović nova predsjednica Skupštine Crne Gore

15:00 - Đurović nakon izbora: Ukazana mi je što je kao još jedna žena nakon dvije decenije na ovoj poziciji.

Poručila je da je vrijeme da Crna Gora ponovo počne da trči ka članstvu u EU, jer je previše izgubljenog vremena i propuštenih šansi. Dodala je da će prioritetni pravci djelovanja Skupštine tokom njenog mandata biti politička stabilnost, jačanje institucija i ekonomski razvoj.

14:50 - Poslanica SNP-a Danijela Đurović izabrana je za predsjednicu Skupštine. Za izbor Đurović glasalo je 45 poslanika, dok su protiv bila tri.

Vesna Đurović. CDM

14:25 - Glasanje je završeno. Predsjedavajući Ervin Ibrahimović dao je pauzu od 20 minuta, kako bi komisija sačinila izvještaj o rezultatima glasanja.

14:14 - Trenutno je u toku tajno glasanje za izbor predsjednika Skupštine. Za ovu funkciju jedina predložena je Danijela Đurović iz SNP-a.

13:54 Ivan Brajović (SD) kazao je da ne mogu podržati Đurović zbog stavova SNP-a.

Između ostalog, kako je naveo, SNP nikada nije osudio agresiju na Ukrajinu, niti su poslanici te partije podržali Rezoluciju o Srebrenici.

13:38 - Raško Konjević (SDP) rekao je da ne očekuje da će Đurović blokirati Vijeće za odbranu i bezbjednost, jer ako ga bude blokirala bit će smijenjena.

13:20 - Amer Smailović iz Bošnjačke stranke (BS) rekao je će podržati prijedlog da Đurović bude predsjednica Skupštine Crne Gore, odnosno na jednoj od tri najvažnije funkcije u državi.

13:10 - Poslanik SD-a, Boris Mugoša kazao je da se danas ne bira ekspert nego politička ličnost kao predstavnik političke partije. On je kazao da za SD predlog izbora Danijele Đurović nije adekvatan.

13:00 - Poslanica GP URA, Božena Jelušić rekla je da dobro što sada Crna Gora dobija ženu za predsjednicu Parlamenta.

- Treba se ugledati na društva u kojima je normalno da žena bude premijerka, predsjednica države i parlamenta. Društvo u kojem je normalno da žene češće budu čelnice partija - kazala je.

12:50 - DPS-ov Danijel Živković je poručio kako danas sa Cetinja kreću u deblokadu institucija i u postizanje šireg političkog konsenzusa koji je neophodan Crnoj Gori.

12:48 - Milosava Paunović iz SNP-a rekla je da je za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića saradnja između Skupštine i Vlade bila je dovedena na nezavidan nivo i da se to reflektovalo u netransparentnosti rada Vlade.

12:40 - Predsjedavajući Ibrahimović je podsjetio da je za predsjednicu Skupštine predložena Danijela Đurović iz Socijalističke narodne partije.

12:30 - Poslanici, njih 46, jednoglasno su podržali ranije predloženi dnevni red. Prva tačka bit će izbor novog predsjednika Skupštine. U dnevni red su naknadno uvrštene i Izmjene i dopune zakona o porezu na nepokretnost, koje je predložio poslanik SDP-a Raško Konjević.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.