NEĆE ODUSTATI

Kosovo najavljuje primjenu odluke o ličnim kartama i tablicama od 1. septembra

Nadamo se da neće biti tenzija, smatramo da nema razloga, ali postoje i indicije da se one mogu desiti, kaže Svećlja

Svećlja: Snažan odgovor. Agencije

Piše: E. Ma.

20.8.2022

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja kazao je da Vlada Kosova neće odustati od sprovođenja reciprociteta sa Srbijom za registarske tablice i lične karte. 

Svećlja je najavio da će sprovesti kampanje podizanja svijesti na sjeveru kako bi ubijedili srpske građane da poštuju odluku Vlade o registarskim tablicama i saobraćajnim dokumentima.


Kriminalni faktor

Svećlja je u intervjuu za Klan TV naveo da postoje indicije da bi se incidenti na sjeveru Kosova mogli ponoviti i prije 1. septembra “od strane kriminalnog faktora koji podržava Srbija, pod utjecajem Rusije”, prenosi Kossev.

Svećlja je istakao i da su kosovske institucije spremne da se suoče sa svakom vrstom situacije koja se može pojaviti.

- Nadamo se da neće biti tenzija, smatramo da nema razloga. Ali postoje i indicije da se one mogu desiti. Spremni smo da se suočimo sa bilo kojom vrstom situacije, naše institucije su zrele, jake i spremne da se suoče sa svakim pravnim zadatkom koji dobiju. Ali imamo i bespoštednu podršku međunarodnog faktora - rekao je ministar unutrašnjih poslova Kosova za “Klan News”.


Podrška naroda

Upitan odakle mu te informacije, Svećlja je rekao sa terena, ali i iz međunarodne zajednice.

- Oboje. Beograd, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin ih direktno organiziraju. Mogu da postavljaju barikade, mogu da napadnu institucije, kao što su to činili posljednjih mjeseci - rekao je on.

Također, izrazio je uverenje da će Kurtijeva vlada nastaviti svoj mandat jer ima podršku naroda, uprkos primedbama opozicije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.