PROGRAM "EXBS"

Ambasada SAD-a donirala graničnoj policiji Crne Gore opremu vrijednu oko 117.000 KM

Oprema, koja je predmet današnje donacije, će graničnoj policiji koristiti za nadzor državne granice na kopnu, moru i unutrašnjim vodama

Rajnke i Brđanin ocijenili su da će navedena oprema značajno doprinijeti unaprjeđenju granične bezbjednosti. GP Crne Gore

H. J. I.

12.9.2022

Direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin sastao se danas sa ambasadoricom Sjedninjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke), povodom primopredaje taktičke opreme Sektoru granične policije, koja je obezbjeđena kroz Program za kontrolu izvoza i bezbjednost granice (EXBS).



Nadzor državne granice

Vrijednost donirane taktičke opreme je oko 117.000 KM (90.500 eura), a isti je predmet Sporazuma o prenosu robe koji je potpisan ove godine u januaru između Vlade Sjedinjenih Američkih Država – Biroa za internacionalnu bezbjednost i neproliferacija, koji se odnosi na Program za kontrolu izvoza i bezbjednost granice (EXBS) i Uprave policije.

Oprema, koja je predmet današnje donacije, će graničnoj policiji koristiti za nadzor državne granice na kopnu, moru i unutrašnjim vodama, kao i u operativnim poslovima u graničnim provjerama u cilju suzbijanja prekograničnog kriminala, ilegalnih migracija, sprečavanja nezakonitog prelaska državne granice i zaštiti nepovredivosti granica Crne Gore.


Zaštita teritorije Crne Gore

Rajnke i Brđanin ocijenili su da će navedena oprema značajno doprinijeti unaprjeđenju granične bezbjednosti i u ruralnim i nepristupačnim djelovima koji predstavljaju najveći izazov za nadzor državne granice. Ambasadorka SAD je ovom prilikom iskazala punu opredijeljenost ka daljoj podršci u ovoj oblasti ukazujući na važnost zaštite teritorije Crne Gore kao NATO saveznika, te također pozdravila uspješnu i produktivnu saradnju američkih i crnogorskih službi za sprovođenje zakona.

Zahvalivši se na značajnoj podršci koju Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u kontinuitetu pruža u domenu implementacije zajedničkih aktivnosti i reformskih procesa Uprave policije, direktor Brđanin je također istakao pozitivan trend unapređenja saradnje sa svim programskim kancelarijama Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.