JERUSALEM POST

Izraelski zastupnik tvrdi da je Vučić spriječio Treći svjetski rat

Toporovski je naveo da s obzirom na trenutnu globalnu situaciju postoji potreba za "jakim, zdravim i umjerenim vodstvom koje zna kako manevrirati između različitih interesa, čime sprječava ratove i pridonosi međunarodnoj stabilnosti"

Toporovski: Vučić se od 2014. angažovao da održi stabilnost na Balkanu. Twitter / Screenshot

E. Ć.

12.1.2023

Zastupnik Kneseta Boaz Toporovski napisao je autorski članak za "Jerusalem Post" u kojem je analizirao globalnu političku krizu, kao i napetosti između Istoka i Zapada.

Toporovski je naveo da s obzirom na trenutnu globalnu situaciju postoji potreba za "jakim, zdravim i umjerenim vodstvom koje zna kako manevrirati između različitih interesa, čime sprječava ratove i pridonosi međunarodnoj stabilnosti".

- Izbjegavajući svjetla međunarodne pozornosti, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije od 2014., angažirao se u složenim naporima da održi stabilnost na Balkanu. Sjećajući se da je Prvi svjetski rat izbio u Srbiji, Vučić radi na tome da spriječi novi. Osim toga, na granici između Srbije i Kosova traju napetosti zbog provokacija Kosova protiv srpske manjine na svom spornom teritoriju - piše toporovski za "Jerusalem Post".

Objava Jerusalem Posta. Screenshot

 Dodaje da je sve veći pritisak srpske javnosti na vodstvo da se zauzme oštriji stav prema kosovskim provokacijama. 

- Siguran sam da Kosovo ima svoja objašnjenja, ali kako može opravdati kontinuirano maltretiranje srpske manjine? - pita se Toporovski.

Ističe da Srbija ima strateški položaj u istočnoj Evropi, kao most između Istoka i Zapada. S obzirom na to da se Rusija protivi priznanju Kosova kao nezavisne države, Toporovski smatra da svaka greška oko Kosova može dovesti do sukoba Zapada i Istoka, Rusije i NATO-a, Kine i SAD-a.

- Suprotno tvrdnjama da će Srbija započeti rat, Vučić je otišao na granicu kako bi riješio spor i postigao dogovor koji je spriječio eskalaciju. Oslanjao se i na pomoć američke administracije koja je shvaćala težinu potencijalne krize. Vučić je pokazao što je liderstvo - ističe Toporovski za "Jerusalem Post".




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.