REGION

Radojević: Bitka na Neretvi ostaje u istoriji zapisana kao jedna od najvećih pobjeda partizanskih snaga

Bitka za ranjenike ili operacija Vajs, ostaće upamćena kao jedna od najhumanijih u Drugom svjetskom ratu

Sa jučerašnjeg obilježavanja godišnjice bitke na Neretvi - Avaz
Sa jučerašnjeg obilježavanja godišnjice bitke na Neretvi - Avaz
Sa jučerašnjeg obilježavanja godišnjice bitke na Neretvi - Avaz
Sa jučerašnjeg obilježavanja godišnjice bitke na Neretvi - Avaz
Sa jučerašnjeg obilježavanja godišnjice bitke na Neretvi - Avaz
E. T.

7.5.2023

Delegacija SOBNOR Crne Gore na čelu sa predsjednikom Radojicom Radojevićem i potpredsjednikom Ljubenkom Borovićem prisustvovala je obilježavanju jubilarne 80. godišnjice bitke za ranjenike na Neretvi, položili cvijeće, te odali počast borcima jedne od presudnih bitaka narodno-oslobodilačke borbe iz Drugog svjetskog rata. Ovom skupu prisustvovale su i delegacije OBNOR 1941-1945 Glavni Grad Podgorica, Kotora, Nikšića, Danilovgrada i Zete, koje su položile vijence.

Svečani program u okviru jubileja 80. godišnjice u Jablanici organizovali su SABNOR BiH, OO UABNOR Jablanica, Društvo “Josip Broz Tito”, Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” iz Jablanice, Opšina Jablanica, uz podršku udruženja antifašista sa prostora bivše Jugoslavije.

Predsjednik SOBNOR Crne Gore Radojica Radojević rekao je da su na ovom tradicionalnom mjestu našeg okupljanja odali dužnu počast poginulim herojima, rodoljubima i junacima veličanstvene Bitke na Neretvi, koja je bila jedna od najznačajnijih operacija partizanskih snaga u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

“Bitka za ranjenike ili operacija Vajs, ostaće upamćena kao jedna od najhumanijih u Drugom svjetskom ratu. Uz tešku borbu sa višestruko naoružanijim neprijateljem, partizanske snage su imale zadatak da spasu blizu 4000 ranjenika i tifusara, koji je uspješno okončan.

Zato je danas prilika, da se sa posebnim pijetetom sjetimo njih, kao i ranjenih boraca, ali i svih drugih učesnika bitke, koji su se svjesno žrtvovali za spas svojih ranjenih drugova, za slobodu svog naroda i pokazali svijetu da su dostojni sljedbenici svojih slavnih predaka”, rekao je Radojević.

Bitka na Neretvi, ističe, ostaje u istoriji zapisana kao jedna od najvećih pobjeda partizanskih snaga u borbi za slobodu, kao simbol humanosti i poštovanja i najbolji je primjer, smatra Radojević, kako se hrabrošću i sa ponosom brani rodna gruda, i njena sloboda.

“Obelježavajući godišnjicu legendarne bitke na Neretvi, prilika je i za izraze dubokog poštovanja za sve borce naše veličanstvene NOB-e, za sve naše pretke koji su iznjedrili hrabre i najbolje sinove i kćeri, koji su širom nekadašnje domovine ugradili svoju mladost i dali živote za našu budućnost. Neka živi sjećanje na našu slavnu NOB-u, neka je vječna slava i hvala svim poginulim borcima, slobodarima i vitezovoma slavne bitke na Neretvi”, poručio je Radojević.

Cvijeće i vijence položile su brojne delegacije antifašista iz BiH i regiona, predstavnici političkog i javnog života, te organizacija i udruženja koja baštine antifašističku tradiciju.

Sa današnje manifestacije upućene su poruke solidarnosti, humanosti, zajedništva i važnosti očuvanja anifašističkih vrijednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.