NOVI DETALJI

Zorana Gašovića, policajca iz Nikšića, terete da je ubijao i porobljavao u Hadžićima

On se navodno ranije prezivao Gašević

Facebook

S. S.

20.6.2024

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore podiglo je optužnicu protiv policijskog službenika Zorana R. Gašovića, zbog krivičnog djela - zločin protiv čovječnosti i taj dokument predalo podgoričkom Višem sudu, pišu Vijesti.me.

Saopćeno je da je iz dokaza prikupljenih u istrazi, utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni, kao pripadnik civilne policije bosanskih Srba, između ostalog učestvovao u vršenju ubistava i porobljavanju...

- Iz dokaza prikupljenih u istrazi, koja je prethodila podizanju optužnice, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni, kao pripadnik civilne policije bosanskih Srba, za vrijeme nemeđunarodnog oružanog sukoba između Vojske RS i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u periodu od početka maja do sredine decembra 1992. godine, na području Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Hadžići, kršeći pravila međunarodnog prava, u okviru šireg i sistematskog napada uperenog protiv civilnog stanovništva, učestvovao u vršenju ubistava i vršio porobljavanja, prinudna preseljavanja, mučenja, proganjanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, protivpravna zatvaranja lica i druge slične nehumane postupke, kojima su im prouzrokovane teške patnje i ozbiljno ugrožavano zdravlje - navodi se u tekstu koji potpisuje specijalni tužilac i portparol SDT-a Crne Gore Vukas Radonjić.

Eksuhumirani na Igmanu

Gašović je od 1996. godine policajac u Centru bezbjednosti Nikšić, a prema pisanju brojnih medija, odgovoran je za brojna ubistva, pljačke, otimačine...

Vijesti su o njegovoj ulozi na ratištu još 2016. godine tražile odgovore zvaničnih organa u Crnoj Gori i BiH, ali tada je rečeno da su provjere u toku.

- Upoznati smo sa navodima iznesenim u medijima, vršimo određene provjere i kontaktiraćemo kolege u Crnoj Gori - saopćila je Vijestima u januaru 2016. godine Adisa Karačić iz Tužilaštva BiH.

Pitanja a i odgovori uslijedili su nakon što je jedna novinska agencija objavila informaciju da u nikšićkoj policiji radi Zoran Gašović, (koji se ranije prezivao Gašević), navodno nekadašnji glavni isljednik i upravnik hadžićkog logora “Garaža”.

Tada je objavljeno da se za Gašovića vežu brojna pojedinačna ubistva u logorima i van njih, ali i da je bio poznat i po pljačkama, otimačini, švercu robom, kao i da je prodavao zarobljene Bošnjake i Hrvate.

Prema istim informacijama, njega su svjedoci optuživali i za ubistvo više stanovnika Donjih Hadžića, ali za 14 ubijenih Hadžićana koji su ekshumirani na Igmanu iz masovne grobnice Đurđevača.

Uposlenik policije

Iz crnogorske Uprave policije, iste godine Vijestima su odgovorili da je u Centru bezbjednosti Nikšić, od 1996. godine radno angažovan policijski službenik koji se zove Zoran Gašović.

- Nismo u saznanju da se policijski službenik Gašović ranije prezivao drugačije. Upravu policije MUP-a do sada nisu kontaktirale kolege iz Bosne iz Hercegovine niti pravosudni organi iz ove države u vezi bilo kakvih provjera koje bi se odnosile na službenika Gašovića. Ukoliko nadležni organi Bosne i Hercegovine zatraže provjere ili iskažu sumnju o eventualnom postojanju nekog krivičnog djela, postupiće se shodno zakonskim obavezama - navodi se u odgovorima UP iz 2016. godine.

Koautor knjige “Hadžići - Zločin bez kazne” Aziz Tafro, kazao je nedavno Vijestima da je Gašović bio inspektor u policijskoj stanici Hadžići koja se u 1992. godine nalazila pod ingerencijama MUP Republike Srpske i da je učestvovao u masovnom progonu Bošnjaka i Hrvata iz Hadžića, zatvaranju ljudi u koncentracioni logor u Sportskoj sali i logoru Garaža, deportaciji oko 200 Bošnjaka u Istočno Sarajevo, u kasarnu Lukavica, od kojih je strijeljano oko 60 osoba.

Istovremeno je kazao da je taj okrivljeni učestvovao u hapšenju, protivpravnom zatvaranju, maltretiranju ljudi, organizaciji masovnih ubistava civila. Odgovoran je, dodaje, i za odvođenje Bošnjaka u kasarnu Lukavica gde su ubijani.

“Bilo je nevjerovatno da jedan takav čovjek radi u policiji Crne Gore. Ja sam prije oko tri godine podnio krivičnu prijavu crnogorskom tužilaštvu, ali nisam dobio nikakav odgovor”, objašnjava Tafro, napominjući da bi želio da Gašović ima fer i pošteno suđenje.

Štitio ga Kovač?

Tafro je ranije kazao Vijestima da je Gaševića je cijelo vrijeme štitio Tomislav Tomo Kovač, general policije Republike Srpske, koji je svojevremeno bio načelnik policijske stanice Ilidža koja je obuhvatala i Hadžiće.

Kovač je nakon rata bio ministar policije, nalazi se u Beogradu i raspolaže velikom imovinom, a Tužilaštvo BiH ga tereti za genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene na Ilidži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.