MAĐARSKI PREMIJER

Orban iznenada stigao u Kijev

Posjeta Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, dolazi dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske

Orban sa Zelenskim. X

D. H.

prije 3 dana

Mađarskim premijer Viktor Orban doputovao je danas u Kijev na razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o aktuelnim pitanjima mađarsko-ukrajinskih odnosa, potvrdio je Orbanov predstavnik za medije.

Posjeta Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, dolazi dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske unije.

- Najvažnija je tema razgovora prilika za stvaranje mira - napisao je Orbanov predstavnik za medije Bertalan Havasi u odgovoru poslanom elektroničkom poštom Reutersu, dodajući da će dvojica čelnika također razgovarati o mađarsko-ukrajinskim odnosima.

Orban, najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina među čelnicima EU-a, često se protivio inicijativama EU-a da podrži Ukrajinu u njenoj odbrani od agresije Moskve od invazije u februaru 2022. Orban je prošle godine rekao Putinu da se Mađarska nikada nije htjela suprotstaviti Rusiji.

Početkom 2024. čelnicima EU-a trebali su tjedni da prekinu veto mađarskog premijera na odobravanje nove pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura. Prošle je sedmica EU otvorila pregovore o članstvu s Ukrajinom, dajući zemlji politički poticaj usred njenog rata protiv Rusije, premda još predstoji dug i težak put prije nego što se može pridružiti bloku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.