VIŠI SUD

Svi optuženi za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori oslobođeni krivice

Odluku je donijelo tročlano sudsko vijeće predvođeno sudijom Zoranom Radovićem

Mandić i Knežević. Skysports.com

Pobjeda.me / D. H.

12.7.2024

Svi optuženi u slučaju državni udar danas su oslobođeni krivice odlukom Višeg suda, saznaje Pobjeda.

Odluku je donijelo tročlano sudsko vijeće predvođeno sudijom Zoranom Radovićem.

Pokušaj nasilnog rušenja vlasti

Oslobođenima, među kojima su lideri bivšeg Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, prethodno je optužnicom bilo stavljeno na teret pokušaj nasilnog rušenja vlasti 2016. godine uoči prijema Crne Gore u NATO.

Podsjećamo, presuda optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, poništena je prije tri godine u Apelacionom sudu i naložen je ponovljeni postupak.

Specijalno tužilaštvo na čelu sa Glavnim specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem, koje je izabrano nakon političkih promjena 2020. godine, u cjelosti je ostalo pri ranijoj optužnici, koju su zastupali sada uhapšeni bivši GST Milivoje Katnić i bivši specijalni tužilac Saša Čađenović.

Novi specijalni tužioci su predložili sudu da se organizatori kriminalne grupe, ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15, a Vladimir Popov na 12 godina.

Osam godina zatvora

Zatražili su i da se bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osudi na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. Za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića u završnoj riječi predložena je zatvorska kazna od po sedam godina.

Za Branku Milić SDT je predložio kaznu od tri godine zatvora, dok je za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića zatraženo po godinu i šest mjeseci, a za Dragana Maksića godina i devet mjeseci zatvora.

Za Mihaila Čađenovića zatraženo je godinu i šest mjeseci zatvora.

Za Kristinu Hristić je predloženo izricanje uslovne kazne.

U optužnici se navodi da je kriminalna organizacija da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi s crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otme i ubije tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.