NOVI UDAR ZA DODIKA

Državna firma Crne Gore raskinula ugovor s kompanijom iz RS sa američke crne liste

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović, rekao je da je to urađeno “zbog vanjskopolitičkog kursa i dokazanih partnera na tom putu"

EPCG Solar gradnja. EPCG

Z. K.

13.7.2024

Crnogorsko državno preduzeće "EPCG Solar gradnja" raskinulo je poslovni ugovor sa kompanijom "Kaldera company" koja se nalazi na crnoj listi SAD-a zbog povezanosti sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Poštujemo odluke

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović, rekao je da je to urađeno “zbog vanjskopolitičkog kursa i dokazanih partnera na tom putu”.

- Crnoj Gori ne treba takav publicitet, ali ni kompaniji EPCG Solar gradnja koja pokušava da se pozicionira tržišno i u regionu. EPCG Solar gradnja ima dosta izazova i ne treba im dodatni negativni imidž, posebno u dijelu potencijalnih sankcija koje mogu biti posljedica saradnje sa kompanijama koje su na tzv. crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. 

Crna Gora ima odlične bilateralne odnose sa SAD, a potvrda crnogorskoj spoljnoj politici je i to što je premijer Milojko Spajić bio gost Bijeloj kući na poziv predsjednika Bidena u okviru obilježavanja 75 godina NATO. Dakle, naši spoljnopolitički prioriteti se ne dovode u pitanje, a dio te politike je i da poštujemo odluke naših partnera - izjavio je Mujović.

On očekuje odgovorno ponašanje kompanija iz energetskog sektora u skladu sa državnom politikom.

Najmanje dvije crnogorske državne kompanije sarađuju sa firmama iz RS, kojima su u junu uvedene američke sankcije zbog povezanosti sa porodicom predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika.

Dvije osobe

Podsjetimo, SAD su upozorile da će koristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju protiv onih koji posluju sa entitetima pod američkim sankcijama.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD je sredinom juna sankcionisala dvije osobe i sedam kompanija iz BiH, koje se povezuju sa porodicom Dodik.

Na "crnu listu" su stavljene, između ostalih, "Infinity International Group", "Kaldera company" i "Prointer ITSS". Oni su dio mreže, kako se ističe u saopštenju OFAC, koja obezbjeđuje "značajne izvore prihoda" za Dodika i njegovu porodicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.