ZBOG KRIZNE SITUACIJE

S ciljem sprečavanja požara, Sjeverna Makedonija zabranila kretanje šumama: Kazne i do 2.000 eura

Centar za upravljanje krizama je objavio da je jutros na teritoriji Sjeverne Makedonije bilo aktivno ukupno devet požara

Sprečavanje požara. Društvene mreže

N. Aj.

15.7.2024

U Sjevernoj Makedoniji danas je uvedena potpuna zabrana kretanja u šumama i po šumskom zemljištu.

Tu zabranu je uvelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije na zahtjev Javnog preduzeća "Nacionalne šume", zbog povećane opasnosti i prevencije pojave šumskih požara na otvorenom prostoru.

Kako je saopćilo Ministarstvo, potpuna zabrana kretanja u šumama i po šumskom zemljištu uvodi se na teritoriji kojom gazduju "Nacionalne šume". Počinje od 15. jula i trajat će do dana njenog ukidanja u periodu od 6 do 20 sati.

Potpuna zabrana kretanja u šumama, precizira se, trajat će do procjene da je smanjen rizik od šumskih požara, a kretanje u šumama bit će dozvoljeno samo uz pisano odobrenje podružnica JP "Nacionalne šume", za područje kojim gazduju.

- Za nepoštovanje ove potpune zabrane kretanja u šumama i šumskom zemljištu, fizička lica koja budu zatečena u kretanju u šumi i šumskom zemljištu, u skladu sa članom 106. Zakona o šumama, kaznit će se novčanom kaznom od 1.500 do 2.000 eura u denarskoj protuvrijednosti - navodi se u saopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije.

U toj je zemlji u subotu uvečer proglašena krizna situacija zbog požara u trajanju od 30 dana na teritoriji cijele Sjeverne Makedonije.

Centar za upravljanje krizama je objavio da je jutros na teritoriji Sjeverne Makedonije bilo aktivno ukupno devet požara, kao i da su u pomoć iz Turske stigla dva protupožarna aviona  i jedan helikopter.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.