KAVAČKI KLAN

Zvicer prijetio: Govorio šta će raditi ako u Srbiji budu namještali Belivuku i Miljkoviću

Protiv Zvicera podnijeto je više optužnica

Radoje Zvicer. Facebook

N. H.

16.7.2024

Šef kriminalnog kavačkog klana Radoje Zvicer prijetio je da će “odrati nekog jakog” ako u Srbiji budu smještali Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, nakon što je ekipa okupljena oko tih plaćenika kriminalne grupe iz Kotora lišena slobode u Beogradu početkom februara 2021. godine, pišu crnogorske "Vijesti".

Tako je zaprijetio nakon što mu je Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, nakon višednevne prepiske o Belivuku i Miljkoviću, 11. februara napisao da strahuje da će im namjestiti.

“Bojim se za njih da će da im namjeste. Pročitah da su našli meku lubanju u bunar u ripo”, piše Cetinjanina.

“Budu li namještali odraćemo nekog jakog. Pumpaju ne staju”, odgovara mu tada Zvicer.

Cetinjanin tada predlaže da advokati Beograđana prave pritisak na tužilaštvo: “I da izbacaju u novine”, a dodaje i da Belivuka povezuju sa “bratom od Vučića”...

Zvicer tada komentariše predsjednika Srbije i tvrdi da svi znaju da je posrijedi igra: “Provaljuje se Vučić svuda”...

“Samo pritisak na tužioca”, ponovio je tog dana Kaluđerović, a sagovornik mu prepričava i kako su “dušmani” dočekali Belivuka kada je sproveden u pritvor.

“Rekli mu dušmani - dobro nam došao”, piše on.

Kaluđerović ga pita jesu li to rekli “Bjelivuku”, a onda konstatuje da misli da “ih ne mogu držati vise od šest mjeseci bez dokaza”...

Kotoranin mu odgovara da mogu, jer će im staviti nešto.

“Stavit će onu drogu i ono oružje, ali to neko uzme na sebe i ćao”, savjetuje Kaluđerović, nakon čega mu Zvicer objašnjava da je u akciji pronađeno ukupno 100 grama droge.

“Droge 100 g ukupno trave i svega nađeno na stadion, snajper streljačkog društva”, piše on.

Nakon toga Kaluđerovića zanima što bi onda mogli “postaviti” njihovim saradnicima iz Beograda, pa i dobija objašnjenje od šefa kavačkog klana: “Pa neko kriminalno udruživanje, finansijsku istragu”...

“To može, ali mora da djelo da bi bilo kriminalno udruživanje”, konstatuje Kaluđerović.

Prepisku nastavljaju nakon ponoći, kada Kaluđerović pita:

“A ovo sto pišu 120 M da je oprao to može. Ima njih dosta. Vojska”.

Zvicer traži pojašnjenje - “Što da je oprao 120mil?”, a Kaluđerović ga obavještava da je neki portal objavio da je oprao toliko novca preko pet firmi...

“Nema on ništa bez tu kuću što pravi na ženine roditelje”, govori mu Zvicer, a Kaluđerović odgovara da “svašta pišu, smještaju politički”...

Nakon što mu Zvicer pošalje da se “prebacuju”, Cetinjanin govori da je tako: “Jeste, spinuje se i podmeće”, a potom pita je li istina da je Belivuk “šklepao Vučiću sina”...

“Nije, to su pričali i za Zvonka”, odgovara mu Kotoranin...

Iz transkripata koje je crnogorskim istražiteljima još ranije dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL) proizilazi da su Cetinjanin i Kotoranin mjesecima zajedno planirali zločine, ali i da je taj klan u prijestonici Crne Gore imao jako uporište.

O nekim od saradnika, ali i onome što su činili za račun kavčana, Kaluđerović i Zvicer redovno su razgovarali, pa u tom kontekstu pominju i sada pokojnog Cetinjanina, čiji identitet je poznat redakciji “Vijesti”, a koji je na nekada zaštićenoj aplikaciji koristio nadimak Brdo, ali i Kaluđerovićevog bliskog rođaka sakrivenog iza nadimka Tihi.

U pauzama planiranja ubistava, davanja instrukcija za uništavanje leševa škaljaraca, uklanjanja dokaza o sopstvenim zločinima...u jesen 2020. godine razgovarali su o političkoj situaciji u državi, prebrojavali dobre i loše Crnogorce, ali se i dogovarali o osnivanju komitiskog pokreta...

Specijalni tužioci tvrde da je Kaluđerović najprije “čistio” put članovima kavačkog klana dok su iz Spuža ka Kotoru prevozili otetog škaljarca Mila Radulovića, a potom učio jednog od vođa te kriminalne grupe, Slobodana Kašćelana, kako da se riješi leševa prethodno ubijenih Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića.

To se navodi u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) podnijetoj protiv 31 člana te kriminalne grupe, koju je prema tvrdnjama istražitelja formirao Radoje Zvicer.

Škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u Spužu. Radulović je tog dana otet, a likvidiran je nakon dvomjesečnog zlostavljanja i iznuđivanja informacija o škaljarcima.

Specijalni tužioci došli su do dokaza da je Kašćelan istog dana kada su dvojica Barana ubijena, a treći otet, preko kriptovane Skaj aplikacije o tome obavijestio Kaluđerovića.

Tužioci tvrde da su članovi Zvicerove kriminalne organizacije postali Milan Vujotić, Kašćelan, Kaluđerović, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Stevan Kraljević, Vladimir Vučković, Radoje Živković, Dragan Knežević, Ratko Živković, Nebojša Janković, Darko Prelević, Davor Perović, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Nikša Perović, Miloš Radonjić, Petar Đurović, Rade Garović, Mersudin Čalaković, Marko Kilibarda, Aleksandar Paunović, Nikola Spasojević, Radovan Mujović, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić, Aleksandar Ljumović, Borko Bešović i Bojan Bešović.

U optužnici su jasno navedene uloge svih u trostrukom ubistvu.

Protiv Zvicera podnijeto je više optužnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.