NJEMAČKI KANCELAR

Šolc stiže u petak u Srbiju, poznata glavna tema sastanka koji će održati s Vučićem

U okviru Samita o kritičnim sirovinama bit će potpisan i Memorandum o razumijevanju između Srbije i EU o održivim sirovinama

Šolc: Sastat će se s Vučićem. Anadolija

FENA

17.7.2024

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) posjetit će u petak Srbiju gdje će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem s kojim će sudjelovati na Samitu o kritičnim sirovinama, potvrđeno je iz ureda njemačkog kancelara, javlja Nova.rs.

Kako se navodi, u okviru samita bit će potpisan i Memorandum o razumijevanju između Srbije i EU o održivim sirovinama.

Strateško partnerstvo

Šolc će se u petak ujutro u Beogradu sastati s Vučićem, a obojica će zatim sudjelovati na Samitu o kritičnim sirovinama.

U okviru samita će, kako se dodaje, biti potpisan memorandum o razumijevanju između Srbije i Evropske komisije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

U Srbiju dolazi i potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič koji će u ime Unije potpisati Memorandum sa Srbijom.

Ugledni "Politico" također piše o posjeti njemačkog kancelara Beogradu.

Vučić je prethodno bio izoliran među europskim liderima zbog svojih kontroverznih veza s Rusijom i Kinom, napetosti s Kosovom i optužbi za izbornu prijevaru, piše Politico.

Njegova iznenadna rehabilitacija dolazi u vrijeme u kojem Njemačka, kao najveći proizvođač automobila u EU, traži načine da osigura litij unutar Evrope kako bi smanjila svoju ovisnost o Kini. Litij je ključan za proizvodnju baterija za električna vozila, a sigurnost opskrbe ovim mineralom postala je prioritet za evropske zemlje.

Kontroverzni projekt

Vlada Srbije je u utorak najavila da će ponovno pokrenuti rad na kontroverznom projektu rudnika litija u zapadnom dijelu zemlje nakon što je Ustavni sud prošle sedmice poništio prethodnu odluku o njegovoj obustavi. Prethodna vlada u Beogradu zaustavila je taj projekt i poništila dozvole dodijeljene britansko-australskoj rudarskoj kompaniji Rio Tinto poslije masovnih protesta prije više od dvije godine.

Prema najnovijem istraživanju javnog mijenja Nove srpske političke misli (NSPM), 55,5 posto građana Srbije je protiv otvaranja rudnika litija u dolini Jadra.

U istraživanju koje rađeno od 28. juna do 5. jula ove godine na uzorku od 1.000 ispitanika, a koje je danas objavljeno, 55,5 posto građana Srbije je protiv otvaranja rudnika litija Rio Tinta u dolini Jadra, 25,6 posto je saglasno, dok je neopredijeljenih 18,9 posto ispitanih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.