HRVATSKA

Nakon poništenog javnog poziva o dugoročnom iznajmljivanju: 30 godina propadaju bh. odmarališta

Samo Grad Mostar nakon dugogodišnje pravne bitke uspio vratiti svoje objekte, ostalo sve stoji

Mostarsko odmaralište: Ide na prodaju. Avaz

Meliha Smajkic

6.8.2024

Dok se u slučaju od prije pet godina, kada je Ministarstvo državne imovine Republike Hrvatske objavilo rezultate javnog poziva za podnošenje ponuda za zakup nekretnina - bivših odmarališta na Makarskoj rivijeri u vlasništvu firmi iz BiH, bila podigla velika prašina, dotle je gotovo neopaženo prošla vijest da je taj projekt dugoročnog iznajmljivanja propao.

Sve stoji

Osim Grada Mostara, koji je u vezi sa svojim objektom uputio hitnu urgenciju prema vlastima Hrvatske i koji su poduzeli mjere za zaustavljanje da se njihovo odmaralište da u zakup na 30 godina, reakcija od drugih vlasnika koji u općini Gradac imaju 12 objekata nije bilo, kao ni od nadležnih instanci.

U konačnici, Grad Mostar je, nakon dugogodišnje pravne bitke, započete prije tog procesa uspio povratiti u svoje vlasništvo objekt udaljen svega šest metara od mora, a koji se prostire na više od 1.000 kvadratnih metara i koji će odlukom Gradskog vijeća s posljednje sjednice biti prodat.

- Svašta se tu događalo, vodio se sudski spor, ali smo se bili angažirali i na koncu to uspjeli raspetljati i doveli do toga da možemo raspisati javni poziv za prodaju - izjavio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Iako na koncu nijedno odmaralište u općini Gradac od njih 12, za koje je vladala neviđena jagma, nije iznajmljeno, jer, prema dostupnim informacijama, investitori nisu mogli ishoditi potrebne dozvole, ipak, činjenica je da više od tri decenije ti objekti propadaju.

Poznato je, naprimjer, da Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH u općini Gradac potražuje dva objekta, Odmaralište trgovinskih radnika „Trgovci” i objekt „Vile Bosanke“. Međutim, godinama nisu u mogućnosti dokazati, a time niti uknjižiti vlasništvo nad ovim nekretninama.

Tužni prizori bh. objekata: Nekad radnici odmarali. Avaz

Titovi rudnici

Najveći interes investitori su bili iskazali za bivše odmaralište „Valter Perić“, gdje su nekada ljetovali radnici „Elektroprivrede BiH“. Na cijeni je bilo odmaralište „Đuro Salaj“ u vlasništvu nekadašnjeg SOUR-a, „Titovi rudnici uglja“ Tuzla, čiji su pravni nasljednici rudnici „Đurđevik“, „Banovići“, „Kreka“, „Breza“, „Miljevina“, ali i Aluminij „Mostar“, „Saobraćajci“, „Građevinari“, H20, ekspres-restoran „Gradac“...

Na čelu Sektora nema nikoga

Iako smo pokušali doći do odgovora o tome provode li se ikakve aktivnosti u vezi s povratom vlasništva nad tim objektima, nakon odlaska Zenita Kelića u penziju i smrti Ranka Šakote, na poziciji pomoćnika ministra u Ministarstvu finansija i trezora BiH za provođenje sukcesije bivše SFRJ i upravljanje imovinom BiH trenutno nema nikoga, dok zamjenik ministra Muhamed Hasanović nije odgovarao na naše poruke i pozive.

Podsjetimo, Hrvatska je poslije rata zamrznula raspolaganje društvenom imovinom drugih republika bivše Jugoslavije, a vlasništvo se mora sudski dokazivati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.