PREDSJEDNIK CRNE GORE

Milatović: Izbori u Podgorici prvi korak ka ozdravljenju političkih prilika, neću bježati od odgovornosti

Građani jedini imaju moć da odrede budući pravac kojim će se naš grad i naša država kretati, kazao je Milatović

Milatović: Crna Gora zaslužuje bolje. antenaM

Z. K.

24.8.2024

Predstojeći izbori u Podgorici predstavljaju prvi korak na putu ka ozdravljenju političkih prilika, ne samo u Glavnom gradu, već i u čitavoj Crnoj Gori, kazao je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

On je rekao da su, nakon historijske smjene trodecenijske vlasti, građani s pravom očekivali da će doći do suštinskog zaokreta.

Velike promjene

- I otklona od štetnih politika i praksi koje su ih dovele do ivice egzistencije, urušile međunarodni ugled Crne Gore i dovele zemlju na granicu društvenog mira u kojoj su kriminal i korupcija bili svakodnevica - naveo je Milatović u stavu objavljenom u Vijestima.

On je ocijenio da se, nažalost, nakon pozitivnog početnog zamaha društvo ponovo nalazi pred izazovima.

- Politička kontrola i dodatno urušavanje institucija sistema umjesto njihovog jačanja, ekonomski populizam umjesto održivih reformi, nastavak partijskog zapošljavanja umjesto obećane meritokratije, neodgovorno upravljanje državnim resursima, uključujući i pokušaj njihove rasprodaje, umjesto zaštite javnog interesa, loše odluke koje prijete da ugroze historijsku šansu da postanemo punopravna članica Evropske unije do 2028. godine - naveo je Milatović.

On je kazao da sve to i dalje onemogućava Crnu Goru da krene naprijed, ka prosperitetnijoj budućnosti za sve njene građane.

- Međutim, historijskom promjenom bivše vlasti i slobodnim izbornim procesima koji su uslijedili, ipak smo otvorili vrata novoj eri za našu zemlju – eri u kojoj su građani shvatili da imaju slobodu i moć da sami odlučuju o svojoj budućnosti - rekao je Milatović.

Velike promjene, kako je dodao, zahtijevaju velike i hrabre odluke.

Milatović je kazao da je više puta do sada dokazao da, kada demokratski procesi zahtijevaju preuzimanje odgovornosti, nije bježao od nje, naročito ne u ključnim momentima koji su bitno uticali na dalji demokratski razvoj Crne Gore.

- Prvo kao ministar ekonomskog razvoja, u prvoj Vladi nakon promjene vlasti, u jednom od najtežih trenutaka za našu ekonomiju, svojim radom doprinio sam oporavku naše privrede, unapređenju životnog standarda građana i postavio temelje za razvoj baziran na inovacijama i znanju - rekao je Milatović.

On je kazao da je kao predvodnik liste na lokalnim izborima u Podgorici dao ključan doprinos u smjeni dugogodišnje vlasti i nastavku demokratskih procesa u zemlji.

- A, kad je bilo najteže, ušao sam u izbornu trku za predsjednika države i ostvario važnu pobjedu – čime je zaokružena tranzicija vlasti i utemeljena nova faza demokratskog razvoja u Crnoj Gori - naveo je Milatović.

On je rekao da je sada, kao predsjednik Crne Gore, pokazao da je isključivo državni interes, uz sveukupan društveni napredak, uvijek bio glavni vodič njegovog političkog i profesionalnog djelovanja.

- Zato i danas, kao odgovoran čovjek, političar i rođeni Podgoričanin, ne mogu da stojim sa strane i posmatram urušavanje nade u promjene - navodi se u stavu Milatovića.

On je ponovio da osjeća obavezu da bude uključen u predstojeći izborni proces i pruži dodatan doprinos da Podgorica postane bolje mjesto za život, grad gdje će se resursima upravljati efikasno, pošteno, odgovorno i transparentno, uz fokus na održiv i dugoročan razvoj.

Milatović je istakao da kao neko ko je odrastao i ko je životno vezan za Podgoricu, ko dijeli svakodnevne brige tog grada, ali i kao neko koga su građani Podgorice već jednom izabrali da vodi grad, osjeća dodatnu odgovornost da pomogne da grad stane rame uz rame uz najrazvijenije evropske metropole.

- Predstojeći izbori u Podgorici predstavljaju prvi korak na putu ka ozdravljenju političkih prilika, ne samo u Glavnom gradu, već i u čitavoj Crnoj Gori - smatra Milatović.

Prema njegovim riječima, ti izbori su prilika da građani na demokratski način jasno iskažu svoj stav i zaustave i kazne loše i netransparentne politike “kojima svakodnevno svjedočimo”.

Pokazati zrelost

- Od presudne je važnosti da svi zajedno pokažemo zrelost i odlučnost, birajući one koji će dosljedno raditi u korist promjena nabolje - poručio je Milatović.

To, kako je kazao, podrazumijeva jačanje institucija sistema, a ne njihovo urušavanje, održive reforme, a ne ekonomski populizam, meritokratiju, a ne partijsko zapošljavanje, javni interes, a ne privatni.

Milatović je rekao da je uvjeren da je lako prepoznati odgovornu politiku koja je usmjerena ka istinskom napretku i boljoj budućnosti za sve.

- Građani jedini imaju moć da odrede budući pravac kojim će se naš grad i naša država kretati. Jer Podgorica zaslužuje bolje, jer Crna Gora zaslužuje bolje - istakao je Milatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.