CRNOGORSKI MINISTAR

Ibrahimović: Crnoj Gori nedostaje 27 ambasadora što je posljedica političke nestabilnosti

Ibrahimović je istaknuo kako očekuje da će taj problem biti riješen tokom predstojećeg susreta s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem

Ibrahimović: Promijenili smo tri vlade. RTCG

Z. K.

29.8.2024

Crnogorski ministar vanjskih poslova i čelnik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je u četvrtak kako Crnoj Gori nedostaje 27 ambasadora što je posljedica političke nestabilnosti u toj zemlji.

Žurna reakcija

- Poražavajuća je činjenica, moram priznati da u regiji s našim prijateljskim susjednim državama nemamo nijednog ambasadora. Dakle, ambasadora nemamo ni u Hrvatskoj, ni u Sloveniji, ni na Kosovu, ni u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i u Republici Sjevernoj Makedoniji - kazao je Ibrahimović te dodao kako je stanje u diplomatskoj mreži te zemlje zabrinjavajuće.

Ibrahimović je istaknuo kako ga to kao ministra vanjskih poslova obvezuje na žurnu reakciju kako bi popunili crnogorska diplomatsko konzularna predstavništva.

- Promijenili smo tri vlade, a godinu dana nismo bukvalno imali ministra vanjskih poslova. To je, po meni, jedan vrlo važan faktor. Svjedočimo i kohabitaciji između vlade i predsjednika države - kazao je Ibrahimović te dodao kako kohabitacija datira još od 2020. u većoj ili manjoj mjeri ali je kulminirala onda kada je došlo do političkog mimoilaženja crnogorskog predsjednika i premijera.

Ibrahimović je istaknuo kako očekuje da će taj problem biti riješen tokom predstojećeg susreta s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Jačati kadar

Upitan šta će biti prioritet u njegovom radu, Ibrahimović je odgovorio da se mora jačati kadar, naravno uz profesionalni odnos.

- Moramo edukovati naš diplomatski kadar i u narednom periodu okupiti tim koji će odgovoriti vrlo zahtjevanim izazovima kad je u pitanju vanjska politika - zaključio je Ibrahimović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.