PREDSJEDNICA KOSOVA

Osmani: EU pristrana prema Srbiji, na štetu Kosova

Mi smo jedina zemlja koja nema kandidatski status iako smo 100 posto uskladili vanjsku politiku s politikom EU-a

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani. Fena

FENA

31.8.2024

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kritizirala je u subotu na forumu o sigurnosti "GLOBSEC" u Pragu Evropsku uniju (EU) da je u procesu eurointegracija i dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda pristrana prema Srbiji, na štetu Kosova koje jedino u regiji nema status kandidata za prijem EU.

Kandidatski status

- Mi smo jedina zemlja koja nema kandidatski status iako smo 100 posto uskladili vanjsku politiku s politikom EU-a, naš parlament vodi računa da svi zakoni budu u skladu s evropskom legislativom, više od 90 posto ljudi na Kosovu je za EU - kazala je Osmani.

Porekla je da na Kosovu ima albanskog etničkog nacionalizma i kazala da Kosovo ima "najnapredniji mogući" Ustav u vezi s manjinskim pravima, prenosi Beta.

Za probleme i tenzije na sjeveru Kosova naseljenom srpskom manjinom, optužila je Srbiju jer ne ispunjava svoju obavezu da tamo raspusti paralelne institucije i strukture.

- Srbija neprestano jača ilegalne strukture toliko da se pretvaraju u mafijaške i ugrožavaju Srbe na Kosovu. To su grupe kriminalaca koje plaća Srbija, a nakon incidenta, kao u septembru prošle godine, pruža im utočište i krije ih. Od te Vučićeve mafije na Kosovu najviše stradaju kosovski Srbi - kazala je Osmani.

Osmani optužila Srbiju

EU je Osmani optužila da Srbiji tolerira i to što ne usklađuje svoju vanjsku politiku s europskom i unatoč tome dobiva najviše europskih sredstava, a tolerira i što Srbija ne ispunjava svoje obaveze iz oko 40 sporazuma koji su u dijalogu Beograda i Prištine potpisani od 2014. godine.

- Ako nema balansa, nitko ne treba sanjati o rezultatima koji bi se mogli primijeniti. Potpisan je sporazum (o normalizaciji odnosa) 2023. godine, a poslije aneks. To je sporazum koji legalno obavezuje. Ako se jedna strana povuče, druga strana onda nema obaveze - kazala je Osmani.

Upozorila je da, usprkos tome što srpski službenici pričaju da je to sporazum koji ne obavezuje, dakle: Srbija se iz njega po njenoj ocjeni povukla, EU traži od Kosova da ono ipak jednostrano primjenjuje sporazum.

- Uvjereni smo da će se novom Europskom komisijom vratiti ponovo ravnoteža, ali za nekoliko mjeseci - kazala je.

Osmani je kao još jednu prepreku za europske ambicije Kosova navela to što pet članica EU-a ne priznaje njegovu neovisnost.

- Kosovo je lider u regiji kada je riječ o slobodi medija, što ne znači da nismo suočeni s propagandom i dezinformacijama koje su jedna od najvećih prijetnji po demokraciju. U interesu Rusije je da otvori novi front protiv Zapada i na zapadnom Balkanu - kazala je Osmani u debati GLOBSEC-a na temu koliko su ranjive liberalne demokracije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.