IZASLANIK EU

Lajčak: Most na Ibru treba otvoriti u koordinaciji s međunarodnim partnerima

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je da je Kurti postavio tri uvjeta

Miroslav Lajčak. Fena

E. T.

6.9.2024

Izaslanik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kazao je u petak u Prištini kako most na rijeci Ibar koji razdvaja Mitrovicu na dva dijela treba otvoriti ali u koordinaciji s međunarodnim partnerima.

"Razgovarali smo i o mostu na Ibru, stajalište EU je poznato i ponovit ćemo da most treba otvoriti, ali treba ga otvoriti u koordinaciji s bliskim partnerima Kosova", rekao je Lajčak nakon sastanka sa zamjenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem koji je ujedno i glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom.

Kosovska vlada inzistira na otvaranju mosta na rijeci Ibar koji razdvaja Mitrovicu na dva dijela jer je to dio sporazuma postignutog još 2017. godine no takva inicijativa nije trenutačno prihvatljiva ni SAD-u ni članicama Europske unije.

S druge strane za Srbiju bi otvaranje mosta bilo "ravno katastrofi" tvrdi srbijanski premijer Miloš Vučević ali bi i izravno poništilo sve dogovore i dovelo u pitanje proces dijaloga koji dvije zemlje vode pod pokroviteljstvom Europske unije.

Lajčakov posjet Prištini dolazi u vrijeme novih tenzija na Kosovu nakon što su kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje nakon čega su Europska unija i Sjedinjene Države izrazile zabrinutost te upozorile Prištinu da ne povlači jednostrane poteze.

Posjet je organiziran kako bi se isplanirao novi sastanak na razini glavnih pregovarača nakon što je lipnju neuspješno završio još jedan krug dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i to bez izravnog sastanka između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je da je Kurti postavio tri uvjeta a jedan od njih bio je da Srbija povuče pismo bivše premijerke Ane Brnabić iz prosinca prošle godine u kojem je navela da Beograd nije spreman provesti sve odredbe iz sporazuma o normalizaciji odnosa, to jest one koje se tiču izravnog ili neizravnog priznanja Kosova.

Lajčak je danas u Prištini kazao kako je Srbija povukla sporno pismo bivše premijerke Ane Brnabić te dodao je sporazum u cijelosti postao dio europskog puta Kosova i Srbije, dakle dvostruko je obvezujući.

"Pismo je povučeno. Tu i tamo ima izjava koje ne pomažu, ali sporazum je u cijelosti zakonski i postao je dio europskog puta Kosova i Srbije, dakle dvostruko je obvezujući”, rekao je Lajčak, prenose Reporteri.net.

Lajčak je istaknuo da je tijekom sastanka s Bislimijem u Prištini dogovoren idući sastanak glavnih pregovarača u Bruxellesu ali da se datum sastanka ne može objaviti bez koordinacije s drugima no nije iznosio više detalja o tom sastanku.

Srbija i Kosovo su pod okriljem Europske unije u travnju 2013. godine u Bruxllesu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, ali je taj proces dospio u slijepu ulicu jer Priština inzistira na priznanju, koje Beograd kategorički odbacuje.

Srbija ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem.

U veljači 2023. godine su obje strane u Bruxellesu prihvatile europski plan za Kosovo, koju podupiru i Sjedinjene države, a mjesec dana kasnije u Ohridu i aneks tog plana, ali se još nisu približile rješenju, dok međusobne odnose prate stalne napetosti i uzajamne optužbe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.