SPECIJALNI SUD U BEOGRADU

Miljković o svjedočenju Srđana Lalića: "Dokazi su u njegovim snovima"

Miljković je rekao da "Laliću tužilac ne vjeruje ni da su otišli u Crnu Goru i tamo ubili neke ljude"

Suđenje Belivuku i Miljkoviću. Telegraf.rs

N. H.

9.9.2024

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje članovima kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. 

Belivuk je danas iznosio svoju odbranu, a kako navode srbijanski mediji, tamo je izašao u društvu šest stražara. 

Belivukova odbrana

- Neću nastaviti u istom smjeru jer sve stvari koje treba da iznesem su nove. Mislim da pričam u prazno jer u ovoj fazi postupka ne postoji vijeće Višeg suda koje smije da izuzme "Sky" kao dokaz. Satima i danima smo govorili o tome da je to nezakonito pribavljen materijal, a u odgovoru dobijamo da je poslata zamolnica i da je stiglo zakonitim putem. Mi nismo nikad osporili da je nešto stiglo zakonitim putem, mi kažemo da je pribavljeno nezakonitim putem - rekao je Belivuk.

On je rekao da je Luksemburg u aprilu donio odluku o tome da "Sky" nije validan dokaz i da je odluka obavezujuća za članice EU i da objašnjava na koji način materijal treba da bude prikupljen.

- Neću se više nadovezivati na "Sky" jer je nezakonit, fotošopiran, montiran, pa kad budemo izvodili dokaze vidjet ćemo da li je to presretnuta komunikacija i da li su za nju date naredbe, a pošto nisu, to ćemo da izbacimo iz dokaza. Kada sam predložio da se izvrši uvid u predmet, prije nego što sam obrazložio šta tražim, prekinuli ste me i rekli da ćete vi da izvršite uvid, ali ja sam zaboravio da kažem datume, jer sigurno nećete vršiti uvid u 60.000 stranica - dodao je Belivuk i dodao da ima šest datuma za koje želi da se izvrši uvid u dokumentaciju.

Miljkovićev zahtjev

Njegov saradnik, također optuženi Marko Miljković također je govorio danas, a on je tražio da se Srđanu Laliću, jednom od okrivljenih svjedoka, ukine sporazum.

- Sedam puta je Srđan Lalić rekao da nije kriv. Dokaza o njegovoj priči ima samo u njegovim mislima ili snovima. Za Aleksandra Gligorijevića, Srđan Lalić jeste optužen, ali nisam ja. To znači da tužilac ne vjeruje Laliću da sam ja ubio Gligorijevića, a on je detaljno opisao kako sam ja Gligorijevića ubio i sjekao. Lalić laže i da ima dva fakulteta - rekao je Miljković.

On je rekao da je pisao tužiocima u vezi s tim, ali da nije dobio odgovor.

- Paušalno je navedeno da su svi sve radili, a Lalić je pričao da nije toliko učestvovao, nego da je gledao Velju i mene. Sve je naveo u svesci, spomenuo nekih deset ljudi, a tužilac niti ga abolira, niti tereti, niti tereti mene i ovih 10 ljudi. Ja ne želim da tereti ovih 10 ljudi, ali želim da tereti mene i Lalića. Rekao je i da sam ja ubio neka dva vlasnika "Pink taksija". Lalić i ja se ne poznajemo 2015. i 2016, a rekao je da sam ja ovog jednog izbo nožem - dodao je.

Miljković je rekao da "Laliću tužilac ne vjeruje ni da su otišli u Crnu Goru i tamo ubili neke ljude".

- Lalić kaže da je prodavao drogu, priznaje izvršenje krivičnog djela i u iskazu spominje sve nas. Ali oni kažu pusti Lalića, radio je u PIO fondu, nema šanse da je on prodavao drogu. Ali, Lalić jeste prodavao drogu.

- On je pričao sa je sa mnom išao do Loznice da se prenese neka puška velikog dometa i da je angažovao nekog dečka da to prenese, a ne zna kako se zove taj dečko. Dotakao se i bombaških napada. Kakvi bismo mi bili moroni da raznosimo tržne centre u koje idu i naša djeca? Zamislite koliko je on pokvaren. On je to naučen da priča, to se nije desilo. Rekao je da smo planirali bombaške napade u gradovima, a onda naveo "Delta siti". Žalosno je da čovjek koji ima dva fakulteta misli da je "Delta siti" grad - rugao se Miljković Laliću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.