OGORČENI ODLUKOM

Ministri iz Bošnjačke stranke i albanskih partija napustili sjednicu Vlade Crne Gore zbog spomenika mitropolitu Amfilohiju

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je 2020. godine

S današnje sjednice Vlade Crne Gore. Vlada Crne Gore

E. Ć.

prije 8 sati 14 minuta

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić je saopćio da je na današnjoj sjednici izvršne vlasti donesena odluka o davanju saglasnosti Općini Berane za izgradnju spomenika bivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji je preminuo 2020. godine. 

Ministri iz redova Bošnjačke stranke i albanskih partija su ranije napustili sjednicu zbog namjere Vlade da da saglasnost za podizanje spomenika, prenijele su "Vijesti".

To su "Vijestima“ potvrdila dva učesnika današnje sjednice. Jedan je rekao da su to učinili zbog, kako je naveo, "nezakonitog prijedloga Ministarstva kulture za spomenik Amfilohiju“.

- Kao i prilikom donošenja novog pravednog Zakona o slobodi vjeroispovesti u Skupštini Crne Gore, tako i ovog puta, imao sam tu čast da predsjedavam sjednicom Vlade Crne Gore na kojoj je usvojen prijedlog ministarke kulture i medija, dr Tamare Vujović i donesena odluka o davanju saglasnosti za izgradnju spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću. 

Lično sam imao privilegiju da s njim dijelim brojne razgovore, koji su za mene, kao i za mnoge, bili više od razgovora i običnog susreta - saopćio je Bečić.

Kaže da Amfilohijeva uloga nadilazi granice crkvenih i teoloških pitanja, jer je "bio most između različitih epoha, kultura i tradicija, posvećen obnovi duhovnih vrijednosti i očuvanju duše Crne Gore“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.