SRBIJA

Brnabić: Vučić ne bi trebao nazočiti sjednici srbijanske Skupštine o rudarenju litija

Želim, kao i SNS, razgovarati o tom prijedlogu zakona što prijem, rekla je Brnabić

Ana Brnabić. Fena

FENA

prije 23 sata 11 minuta

Predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić drži kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ne bi trebao nazočiti sjednici parlamenta o litiju a nakon što je Vučić u ponedjeljak demantirao da je o rudarenju litija razgovarao s njemačkim kancelarem Olafom Scholzom.

Sjednica srbijanske Skupštine na kojoj će biti riječi o rudarenju litija bit će održana 7. listopada nakon što je otkazana izvanredna sjednica parlamenta koja je na zahtjev srbijanske oporbe trebala biti održana u ponedjeljak.

Brnabić je kazala kako je prijedlog zakona o rudarenju pun paušalnih informacija, lažnih vijesti, citata iz žutog tiska, 'Trećeg oka', 'Zone sumraka", što pokazuje "neodgovornost oporbe" koja je takav zakon predložila.

"Želim, kao i SNS, razgovarati o tom prijedlogu zakona što prije", rekla je Brnabić, za TV Prva te dodala da je odmah po završetku izvanredne sjednice zakazala sjednicu o litiju u redovitom zasjedanju.

Prema njezinim riječima, oporba se ne može dogovoriti treba li Vučić treba doći ili ne na sjednicu, a također se nemaju "hrabrosti suočiti se s njim jer nemaju argumente kako bi mu parirali inače bi došli na razgovore koje je imao nedavno s građanima u Malom Zvorniku i Loznici".

Istodobno s održavanjem sjednice u ponedjeljak ispred skupštine Srbije prosvjedovali su predstavnici ekoloških udruga i organizacija koji su tijekom prosvjeda izrazili negodovanje zbog odgađanja izvanredne sjednice o litiju.

Srbijanske vlasti suočavaju se sa sve žešćim otporom rudarenju litija nakon što je Beograd s Europskom unijom potpisao memorandum o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama.

Članovi ekološki udruga kao i građani koji ih podržavaju prosvjednika drže kako bi rudarenje litija u poljoprivredno razvijenoj regiji na zapadu Srbije prouzročilo nemjerljive štete okolišu i lokalnoj zajednici, te poručuju da ne žele žrtvovati zdravlje i životnu sredinu radi kratkoročnih i nejasnih ekonomskih koristi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.