NETANJAHUOVE STRATEGIJE

Detalji povjerljivog telefonskog razgovora između Bajdena i Netanjahua o napadu na Iran

Netanjahuov ured je odgovorio da će uzeti u obzir mišljenja SAD-a, ali da će konačne odluke donijeti na temelju vlastitih nacionalnih interesa

Bajden i Netanjahu. Platforma X

Dž. V.

prije 21 sat 48 minuta

Izraelski dužnosnici, uključujući premijera Benjamina Netanjahu (Netanyahua), uvjeravali su Sjedinjene Države da će svaki protunapad na Iran biti ograničen na vojne ciljeve, izbjegavajući naftna i nuklearna postrojenja, javlja CNN pozivajući se na upućene izvore.

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), koji je izrazio protivljenje napadima na teheranske nuklearne i naftne objekte, razgovarao je s Netanjahuom o ovim planovima tokom povjerljivog telefonskog razgovora prošle sedmice. Netenjahu je tokom tog razgovora prenio Bajdenu svoju namjeru da gađa isključivo vojne ciljeve.

Vašington (Washington) Post prvi je izvijestio da je Netanjahu uvjerio Bajdena u svoje strategije izbjegavanja napada na osjetljive ciljeve. Na tu vijest, Netanjahuov ured je odgovorio da će uzeti u obzir mišljenja SAD-a, ali da će konačne odluke donijeti na temelju vlastitih nacionalnih interesa. 

- Slušamo savjete Sjedinjenih Država, no konačne odluke donijet ćemo u skladu s našim nacionalnim interesima - objavljeno je na X-u iz Netanjahuovog ureda.

Bijela kuća nije komentarisala Netanjahuovu izjavu o izbjegavanju napada na nuklearne i naftne objekte, no prethodno je razgovor između čelnika opisala kao "produktivan" i "izravan". 

Bio je to njihov prvi razgovor u gotovo dva mjeseca.

Izraelska razmatranja o odgovoru na Iran dolaze u trenutku povećanih tenzija u sukobu koji traje već godinu dana, a koji se proširio iz Gaze na Libanon. Američki dužnosnici nastoje ograničiti izraelsku odmazdu, nadajući se da će spriječiti širi sukob.

Bajden i drugi visoki dužnosnici istaknuli su pravo Izraela na odgovor, naglašavajući da su u bliskoj koordinaciji dok razmatraju daljnje korake. 

Američki dužnosnici su također ukazali na to da bi napad na naftna polja mogao izazvati skok cijena energije uoči izbora u SAD, dok bi udar na iranska nuklearna postrojenja mogao dovesti do regionalnog rata, što Bajden očajnički želi izbjeći.

Očekuje se odmjeren odgovor Izraela, jer se vjeruje da zemlja ne želi da sukob s Iranom izmakne kontroli. Međutim, Bajdenov utjecaj na Netanjahua bio je ograničen, budući da se predsjednik suočava s izazovima okončanja nasilja u Gazi i obuzdavanja širenja rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.