PREZENTACIJE

Virtuelni skok sa Starog mosta predstavljen i u Mostaru

Ideja je da aplikacija bude postavljena u muzeju

Piše: M.Sm.

20.5.2019

S prezentacije - Avaz
S prezentacije - Avaz
S prezentacije - Avaz
S prezentacije - Avaz
S prezentacije - Avaz

U organizaciji Udruženja za promociju italijanske kulture u BiH „Dante Alighieri“, a u saradnji s Ambasadom Italije u BiH i Elektrotehničkim fakultetom iz Sarajeva, danas je u Centru za kulturu Mostar predstavljena aplikacija „Skočiti sa Starog mosta u virtuelnoj stvarnosti“.  

„Virtuelni skok sa Starog mosta u Mostaru“ proglašen je najboljim radom na konferenciji "Visual Heritage – Graphics and Cultural Heritage VH-GCH 2018", koja je održana u Beču prošle godine, što je bio izuzetan uspjeh za "Sarajevo Graphics Group", koja djeluje na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, jer je "Graphics and Cultural Heritage" (GCH) najvažnija evropska konferencija vezana za upotrebu ICT tehnologija u prezentaciji kulturnog naslijeđa.

Naslov rada je ''VR Video Storytelling for Intangible Cultural Heritage Preservation'', a koautori su Elmedin Selmanović, Selma Rizvić, Karlo Harvej (Carlo Harvey), Dušanka Bošković, Vedad Hulusić, Malek Čabin (Chahin) i Sanda Šljivo.

- Mi smo kreirali virtuelni skok sa Starog mosta, a ideja je došla od jednog našeg studenta s Prirodno-matematičkog fakulteta. Odlučili smo proširiti taj projekt pričama o Starom mostu, tako da sada imamo jednu aplikaciju gdje korisnici mogu virtuelno putovati u Mostar i na kraju, kada dovoljno nauče i odgovore tačno na pitanja iz kviza, a to su pitanja o historiji mosta, o arhitekturi, destrukciji, rekonstrukciji, mogu skočiti i doživjeti to iskustvo skoka sa Starog mosta. Ideja je, dakle, da ovo bude edukativna i zabavna aplikacija - istakla je prof. dr. Selma Rizvić s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Ideja je da aplikacija, rekla je Rizvić, bude postavljena u Muzeju Stari most u Mostaru, za što je neophodna odgovarajuća oprema.

Ovoj prezentaciji prisustvovali su i legendarni skakač Emir Balić, kao i višestruki pobjednik skokova sa Starog mosta Lorens Listo te Semir Drljević, predsjednik Kluba skakača u vodu „Mostari“.

Nakon prezentacije upriličeno je druženje zaljubljenika u italijansku kulturu, a italijanski književnik Manlio Taglioli je predstavio svoju knjigu „2018. L’anno che passo”, u kojoj se našlo i nekoliko pjesama o Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.