SARAJEVO

Otvorena Audio-video galerija „Sarajevo 1.425 dana“

Sadržaj je posvećen najdužoj opsadi u historiji

S otvaranja galerije

Avaz.ba

2.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U srcu Baščaršije, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica, svečano je otvorena galerija posvećena najdužoj opsadi jednog grada u historiji modernog ratovanja. Ovakav projekt, smatraju stručnjaci, veoma je bitan za njegovanje historije grada Sarajeva i čuvanje uspomene na mnoge sugrađane koji su, nažalost, stradali tokom rata.

Audio–video galerija „Sarajevo 1.425 dana“ projekt je grupe entuzijasta koji su nekoć bili tinejdžeri i djeca u opkoljenom Sarajevu i koji su željeli da činjenice, ali i sjećanja te svoje priče i priče onih koji su preživjeli podijele sa svijetom.

- Nisu to samo priče o stradanju, terorisanju, brojkama, neimaštini i strahovima. To su priče o ljudskim životima i vrijednostima, o kulturi, muzici, pozorištu, o snalažljivosti i duhu onih koji su 1.425 dana preživljavali. Ove priče dijelom su pretočene u audio-video projekciju namijenjenu prvenstveno stranim turistima, a drugi dio smo ostavili za neke nove projekcije koje planiramo raditi u budućnosti. Dakle, ovo je za nas samo početak - kazao je Mahir Katica, jedan od osnivača galerije.

Projekcija u trajanju od deset minuta dostupna je na bosanskom, engleskom i turskom jeziku. U galeriji koja se nalazi kod Sebilja turisti će, osim gledanja projekcije, moći kupiti suvenire i druge podsjetnike na opsadu Sarajeva.

- Svakako, u narednom periodu ćemo organizirati i besplatne termine za gledanje projekcije za naše sugrađane, za one s kojima smo dijelili patnju i opsadne dane. U planu je i organizacija besplatnog gledanja projekcije za studente historije. Imamo još mnogo planova i priča ispričati, tako da ćemo svakako raditi i na tome - naglasio je Katica.

Izlazeći iz galerije nakon odgledane projekcije, mnogi su krili suze, objašnjavajući da ovakvi događaji izmame posebne emocije, bez obzira na to što smo mislili da smo „u ratu vidjeli sve“.

- U Sarajevu smo se i do sada kroz razne izložbe, muzejske postavke i drugo prisjećali opsade. Za nas, koji smo to proživjeli, bez obzira na to koliko puta o tome govorili, uvijek je u pitanju nova lavina emocija. Ova projekcija idealan je presjek događaja i činjenica od početka do kraja rata. Kao direktor Muzeja Sarajeva, mogu da kažem da je ovo i podjednako dobar prikaz i za one koji nisu iskusili rat i željeli bi znati šta se to ovdje desilo - kazao je Mirsad Avdić, dodajući da je gradu jedna ovakva galerija zaista trebala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.