RAZGOVOR

Adna Muslija, o pokretanju kulturne revolucije, za "Avaz": Od Sarajeva želimo napraviti galeriju na otvorenom

Moj rad pokreće uvjerenje da umjetnost i kultura mogu biti korektiv društva

Adna Muslija: Vizualna umjetnica i kustosica. Facebook

prije 6 dana

U razgovoru s Adnom Muslijom, talentiranom umjetnicom i kustosicom, otkrivamo bogatstvo njene karijere koja se proteže kroz različite aspekte kulturne produkcije.

Muslija je za "Dnevni avaz“ kazala da njen rad obuhvata širok spektar aktivnosti koje promiču umjetnost kao društveni korektiv. Ona ističe da ljubav prema umjetnosti nastoji prenijeti i na mlađe generacije.

Isprepleteni tokovi

- Moja karijera obuhvata nekoliko isprepletenih tokova. Umjetničku karijeru započela sam nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, dok je moja kustoska karijera počela tokom studija na Filozofskom fakultetu, gdje sam se usmjerila na Historiju umjetnosti i komparativnu književnost. Kao članica tima kulturne organizacije “Obojena klapa”, sudjelovala sam u osnivanju Galerije savremenih umjetnosti “Manifesto” i “FASADA festivala”.

Također, radim kao profesorica Likovne umjetnosti, Historije umjetnosti i Grafičkog dizajna u Gimnaziji SSST, nastojeći prenijeti ljubav prema umjetnosti na mlađe generacije. Moj rad pokreće uvjerenje da umjetnost i kultura mogu biti korektiv društva i stvoriti alternativne stvarnosti – rekla je Muslija.

Muslija: Kao tim razvijamo nove metode za rješavanje ovih izazova. Facebook

Kaže da svaka produkcija i postavka izložbe donosi nove izazove, uključujući osiguranje potrebnih finansijskih sredstava.

- Najveći izazov je prevazilaženje predrasuda o umjetnosti kao “suvišnoj” i potrebi za opsežnim predznanjem. Kao tim razvijamo nove metode za rješavanje ovih izazova, s posebnim naglaskom na diskurzivne i edukativne programe. U okviru “FASADA Festivala” organizujemo razgovore s umjetnicima, diskusije, projekcije dokumentarnih filmova i radionice kako bismo predstavili pozitivne utjecaje ulične umjetnosti, dok u Galeriji “Manifesto” demistificiramo savremenu umjetnost – naglasila je Muslija.

Kulturna revolucija

Trudi se povezati lične ambicije s ciljevima Galerije “Manifesto”, u nastojanju da se stvori kulturna revolucija i osigura platforma za savremenu umjetnost u Sarajevu.

- Ove godine već smo ostvarili značajne ciljeve, uključujući uspješnu realizaciju “FASADA Festivala” i važno međunarodno predstavljanje Galerije “Manifesto” Berlinu, kao i edukativni program posvećen videoumjetnosti. Teško je izdvojiti jedan najvažniji cilj, jer tim “Obojena klape” i ja lično imamo brojne dugoročne planove – kaže Muslija u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Galerija na otvorenom

Mlada umjetnica dodaje da ona sa svojom ekipom teži pokretanju kulturne revolucije i pretvaranju Sarajeva u galeriju na otvorenom.

- Svi naši ciljevi usmjereni su ka ostvarenju te vizije. Ključni cilj Galerije „Manifesto“ je stvoriti prilike za produkciju i prezentaciju savremene umjetnosti, osiguravajući prostor za društveno relevantne razgovore. Kroz program “Slike u pokretu - Ideologije u tranziciji” producirali smo pet novoproduciranih videoradova, pokrećući važne diskusije o političkim, ekonomskim i kulturološkim tranzicijama – kaže Muslija.

Cilj nam je uspostaviti jake lokalne, regionalne i međunarodne saradnje te omogućiti prezentaciju savremene bh. umjetnosti izvan granica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.