OPĆINSKI IZBORI

Ovo su kandidati za načelnike i vijećnike u Sarajevu: Veliki bh. intelektualac 35. na listi, radikali predvode listu SDA

U sarajevskoj Općini Centar pet je kandidata za načelnika, u Starom Gradu repriza prošlih izbora

Kandidati za načelnike općina. Avaz

Danijal Hadzovic

2.8.2024

Centralna izborna komisija BiH objavila je preliminarne kandidatske liste za lokalne izbore.

Kada su u pitanju općine u KS, stvari su manje-više bile već poznate, kako smo sedmicama ranije izvještavali.

Negdje zajedno, negdje odvojeno

U sarajevskoj Općini Centar pet je kandidata za načelnika. To su Srđan Mandić kojeg podržavaju NS i SDP, Dennis Gratz iz DF-a koji ima podršku i SDA i SBIH, Tarik Jažić kandidat ZNG-a i PZP-a, Sead Srna (NES) i Hajrudin Mulić (Demokratska stranka BiH). NiP Centar koji je u sukobu s načelnikom Mandićem odustao je od svog kandidata, ali odbio da podrži i Srđana Mandića.

U Starom Gradu pak gledat ćemo reprizu vanrednih izbora s kraja prošle godine. Dva su samo kandidata. SDP-ov Irfan Čengić će imati podršku stranaka Trojke i DF-a, dok mu je protikandidat SDA-ov Dženan Selimbegović.

U Novom Sarajevu su četiri kandidata za načelničku poziciju. Aktuelni načelnik Hasan Tanović nije kandidat. Umjesto njega, SDP je kandidirao aktuelni gradonačelnicu Benjaminu Karić, dok je SBiH uz podršku DF-a i SDA kandidovala Muamera Bandića. Kandidati su i Afan Kalamujić (ZNG i Platforma za progres) te nekadašnji načelnik Nedžad Koldžo iz stranke „Naprijed“.

U najmnogoljudnijoj općini Novom Gradu će se za poziciju načelnička boriti samo dva kandidata - dugogodišnji Semir Efendić (Stranka za BiH) uz podršku SDA i DF-a, dok je s druge strane Mirza Selimbegović (NiP) s podrškom cijele Trojke.

Samo dva kandidata su i na Ilidži. To su aktuelni načelnik Nermin Muzur (NiP) s podrškom stranaka Trojke, te SDA-ov kandidat Samir Lokvančić.

U Hadžićima je SDA za načelničku poziciju kandidovala Eldara Čomora, nezavisni kandidat je Sabahudin Kezić, a NiP-ov Enes Kazić. Ni u ovoj Općini Trojka neće izaći skupa, pa je zajednički kandidat NS-a i SDP-a Jazid Bajrić, dok je kandidat stranke Naprijed - Adis Merdanović.

U Vogošći je pak trojka jedinstvena, a kandidata su samo:aktuelni načelnik Migdad Hasanović (SDA) i kandidat stranaka Trojke – Fuad Abaspahić. Isto je i u Ilijašu gdje je kandidat SDA Nermin Hodžić, dok je kandidat Trojke Amar Dovadžija.

U Trnovu je kandidat SDA aktuelni načelnik Ibro Berilo, dok mu je protukandidat SDP-ov Bajro Lindov.

Općinske liste

Zanimljiva je situacija u općinskim vijećima, a dominiraju dobro poznata imena. Listu SDA u Općini Centar predvodi Hamdija Hasanović, dok SDP-ovu listu predvodi Belma Kapo ispred poznatog bh. kantautora Benjamina Isovića koji je drugi. Zanimljivo je da je na listi ove stranke i Dervo Sejdić, ali tek na 16. mjestu. Listu Naroda i pravde predvodi Jasmin Ademović, dok je na čelu Naše stranke Alen Girt. Interesantno je i začenje liste Naše stranke. Na 35 mjestu nalazi se čuveni bh. intelektualac Tarik Haverić, a federalni skupštinski zastupnik Damir Nikšić na 36.


Ponos SDA: Vrijeđa novinare i američkog ambasadora. Twitter

U Općini Stari Grad listu SDA predvodi Jahja Muhasilović, profesor poznat po svojim radikalnim stavovima i vrijeđanju neistomišljenika na društvenim mrežama, a na četvrtom mjestu je Adi Zahiragić, osoba koja je svojevremeno tvrdila da je njen ustav Kur'an, a ne Ustav Bosne i Hercegovine.


Stav mlado SDA-ovca. Facebook Screenshot

Listu SDP-a u ovoj općini predvodi Muamer Mekić, a Naroda i pravde Emir Bićo. Listu Naše stranke predvodi Vibor Hadžić koji je već zastupnik u kantonalnoj skupštini te delegat u Domu naroda, pa je izvjesno da skupštinski mandat ne bi obnašao.

U Novom Gradu listu SDA predvodi Kenan Kolašinac, SDP-ovu Abel Baltić, Stranke za BiH Nezir Hadžić, listu NiP Dino Okerić, a Naše stranke Sanela Klarić.

Kerim Balić  je nosilac liste SDA u Novom Sarajevu, Samir Suljević SDP-a, Omer Begović Stranke za BiH, Samir Avdić Naroda i pravde, a Vildana Bešlija Naše stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.