PRED IZBORE

Potpuni raskol u NiP-u: Ademović ugostio kandidata DF-a i SDA, Konakovići i Čampara se ograđuju

Jasmin Ademović podržao ljude koji njegovu stranku nazivaju narko kartelom

Dvije stranke pod jednim krovom. Avaz kolaž

Danijal Hadzovic

prije 7 dana

Da u NiP-u ne cvjetaju ruže i sloga odveć je poznato, no nekoliko sedmica pred izbore ova stranka čini se da potresa puca po šavovima, a centar potresa je u Centru.

Naime, u prostorijama općinskog odbora Centar ove stranke kojim pali i žari Jasmin Ademović, NiP je ugostio Dennisa Gratza, kandidata koalicije SDA, DF i SBiH za načelnika općine, koji je NiP posjetio u pratnji kolega iz DF-a. Ovo je jasna i nedvosmislena poruka podrške općinskog NiP-a Gratzu na predstojećim izborima.

Podsjetimo, trojka u Općini Centar se praktično raspala, nakon što je NiP u centralnoj sarajevskoj općini otkazao podršku načelniku Srđanu Mandiću i bezuspješno mjesecima pokušavao da organizuje referendum za njegov opoziv.

Ipak, unutar samog NiP-a došlo je do žestokog suprotstavljanja ugošćavanju Gratza, koje su Ademović i njegove pristalice očigledno (kao i mnoge ranije poteze), organizirali na svoju ruku.

Mirza Konaković, koji je u ovoj općini kandidat NiP-a za Općinsko vijeće kao peti na listi, na Facebooku je kritikovao potez svog odbora.

- Mene nećete naći na grupnoj slici sa Denisom Gratzom i Albinom Zuhrićem. Sastanku sam, naravno, prisustvovao – poručio je Konaković.


Status Mirze Konakovića. Facebook

Nakon toga, Konaković je podijelio i raniji status Albina Zuhrića, predsjednika Kantonalnog odbora DF-a u kojem NiP naziva „narko kartelom“.

- Sinoć nam je u prostorijama NIP Centar, pored Denisa Gratza, kandidata za načelnika Centra bio i ovaj čovjek. On uživo šuti, nema izgrađen vokabular, provokativno vam se smješka, ali ne progovara. Jedan je od najneaktivnijih kantonalnih zastupnika. Na mrežama ovako nastupa. Ujeda bez pardona i skrupula – napisao je Konaković.


Mirza Konaković podsjetio na Zuhrićev komentar. Facebook

Jučerašnji sastanak ironično je prokomentirao i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

- Došao Gratz u narkokartel po glasove. Ne gadi mu se. "Odbacio optužbe" da je kandidat SDA, ali njihove glasove bi želio. NiP je narkokartel, ali glasovi ne smetaju. Za politiku je karakter važan faktor, kad to nemaš ništa nemaš - poručio je Konaković.


Satirični komentar Elmedina Konakovića. Facebook

Od  Ademovićevog poteza ogradio se i NiP-ov zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara, koji je na svom Instagram profilu objavio sliku sa Srđanom Mandićem uz poruku:

- Izbor moj i mojih prijatelja!

Aljoša Čampara sa Srđanom Mandićem. Facebook

Iako se već mjesecima šuška da unutar NiP-a vlada sukob između oca i sina Ademović i njihovih pristalica s jedne te Elmedina Konakovića i njegovih istomišljenika s druge strane, posljednji potezi u kojima različiti rukovodioci unutar stranke podržavaju suprotstavljene kandidate na izborima, pokazuje da su stvari otišle do samog kraja, a o epilogu ovog rascjepa možemo samo nagađati.

Ono što je pak izvjesno je da NiP sada definitivno više ne djeluje kao jedinstvena organizacija. Dvije stranke pod jednim krovom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.