“AVAZ” U KUŠADASIJU

Najpopularnije ljetovalište na turskoj obali Egejskog mora: Otok ptica s mirisom Orijenta

Prema historijskim podacima, bajkoviti Kušadasi nastao je 3000 godina prije nove ere

Kušadasi. I. Pindžo / Avaz

29.7.2024

Nekada malo ribarsko naselje Kušadasi, danas je najpopularnije ljetovalište na turskoj obali Egejskog mora. Njegovo ime u prevodu s turskog znači otok ptica, a dobio ga je upravo po Otoku ptica koji se nalazi u neposrednoj blizini luke. U čarima ovog interesantnog mjesta u čijoj arhitekturi dominiraju evropski i mediteranski stil, a na Orijent podsjećaju samo egzotični mirisi vrsnih domaćih kulinarskih specijaliteta, ovog ljeta uživala je i novinarka “Dnevnog avaza”.

Prema historijskim podacima, bajkoviti Kušadasi nastao je 3000 godina prije nove ere. Prvobitno se zvao Neapolis, te je bio pod upravom antičkog Efesa, u to vrijeme jednog od najmoćnijih gradova Sredozemlja. Lelege, Eolijani, Ioni, Lidijani, Perzijci, Grci i Rimljani živjeli na ovom području kroz historiju. Od 1413., kada su ga osvojile Osmanlije pod vođstvom sultana Mehmeda I, pripada Turskoj.

Prekrasne plaže

Glavni ukras ovog lijepog grada, koji ima blizu 120.000 stanovnika, jesu prekrasne pješčane plaže, Long Beach, Ladies Beach, Kustur Beach i Pamucak Beach, koje privlače veliki broj turista iz cijelog svijeta, a duž kojih su uređene šetnice, te brojni kafići, hoteli, nacionalni i drugi restorani, prodavnice, diskoteke…

U centru Kušadasija je, također, mnoštvo restorana i prodavnica raznovrsne robe, a prava atrakcija za turiste je Grand Bazaar, koji se nalazi u starom dijelu grada, na samo nekoliko minuta hoda od glavne luke. Uske uličice krcate su raznim artiklima za svačiji ukus i džep, od tradicionalnih i svilenih ćilima, odjeće, obuće, nakita, začina, slatkiša, keramike, suvenira do veoma kvalitetnih kožnih komada. Pritom je neizostavno cjenkanje s trgovcima, što je, ustvari, karakterističan turski običaj bez koga im, kako kažu, pazar nije uspješan. Osim Grand Bazaara, popularni su i Orient Bazaar i Kusadasi Bazaar, a za najpovoljniju kupovinu namirnica, poput voća, povrća, ribe, mliječnih i ostalih proizvoda, svakog utorka i petka je otvorena Kušadasi pijaca, koja se srijedom pretvara u buvlju pijacu.

Stari dio Kušadasija obiluje i brojnim historijskim lokacijama. Nezaobilazna je monumentalna Kušadasi džamija, ali svojom veličinom fascinira Okuz Mehmet-paša Karavanserai, smješten blizu luke, koji je nekad služio za obavljanje trgovine robom koja je stizala brodovima iz raznih zemalja, te kao han za kratki boravak trgovaca izvana, a najupečatljivija činjenica jeste da je u njegovoj konstrukciji ugrađen samo kamen. 

Kušadasi - Avaz
Kušadasi - Avaz
Kušadasi - Avaz
Kušadasi - Avaz
Kušadasi - Avaz

Turističke atrakcije

Nedaleko od Kušadasija nalazi se Nacionalni park u kojem živi 209 vrsta ptica, a koji, osim uživanja u netaknutoj prirodi, nudi i šljunkovitu plažu te plivanje u kristalno čistom moru. I na Otoku ptica, gdje se nalazi dvorac koji je prethodio bizantijskom periodu, također je živjelo mnogo vrsta ptica, posebno golubova. Zbog toga, ali i simbolike golubova - mir i sloboda – u centralnom dijelu luke dominira spomenik u obliku ruke koja na svom dlanu drži golubove.

Kad je riječ o spomenicima, kako je u svim turskim gradovima, i u Kušadasiju je izgrađen spomenik Kemal-paši Ataturku, ocu Turaka, koji se visoko izdiže na brdu iznad luke.

Posebnu turističku atrakciju predstavlja pećina Zeusa, koja se nalazi na ulazu poluotoka Dilek, u kojoj se miješaju slatka i slana voda. Predanja kažu da ju je posjećivao Zeus kada se naljutio na Posejdona, gdje je čekao da se Posejdon smiri.

“Adaland”, jedan od najvećih vodenih parkova u cijeloj Turskoj, nalazi se u Kušadasiju. Prostire se na 100.000 kvadratnih metara i uz veliki broj raznih tobogana, bazena s talasima, dečijih bazena, vodopada, rafting-brzaka pruža turistima nezaboravan doživljaj.

Još jedna specifičnost uopće turskih gradova je dolmuš - turski minibus, koji će vas za samo 15 turskih lira začas prevesti od hotela do centra Kušadasija, ali i jedne od plaža u svako doba. 

Turska kafa i voćna halva od griza s “Dondurmom”. I. Pindžo / Avaz

Turske delicije

Hrana u Kušadasiju je raznovrsna i podrazumijeva obilje svježeg povrća i voća, a dominira egejska kuhinja. Jela su s mnogo začina, uglavnom pripremljena na maslinovom ulju. Uz povoljne cijene u ponudi su najpopularnija turska jela i turski specijaliteti: kebab i njegove varijacije, turski pilav i različite vrste pilava, šiš kofte, burek, tarhana, slanutak s mesom, ljuti gulaš, prženi patlidžan i paprika, bubrežni grah, pečeni bršljan s grejpom i različiti specijaliteti od morskih plodova na turski način.

Neizostavni su turski kolači: baklava, tulumbe, hurmašice, pistaći rolnice…, a poznat je i turski sladoled, odnosno posebna vrsta sladoleda – “Dondurma” koja je izuzetno čvrsta pa se siječe nožem i sadrži neoubičajene sastojke – salep i mastiku.

Prema turskoj tradiciji, čaj je najpopularnije piće, koji se u Turskoj počeo piti zahvaljujući Ataturkovom usmjeravanju nacije na čaj kao alternativu kafi, koja je početkom 20. vijeka postala preskupa. Pravi turski čaj, kako se ova vrsta čaja i zove, jeste crni čaj jakog okusa koji se proizvodi na istoku Crnog mora, a koji takav okus dobiva od listića različitih biljaka pripremljenih u posebnoj posudi za pripremanje čaja, zvanoj čajdanluk. Turski crni čaj se pije uz kockice šećera i servira se u karakterističnim “izvijenim”, ukrasnim čašicama na tacni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.