REPORTAŽA

Zašto je turistički biser Crne Gore destinacija koju morate posjetiti: Budva - mjesto savršenih plaža i ludog noćnog života

Budva nudi čak 17 uređenih plaža. Tokom ljeta u ovom gradu iz dana u dan nastupaju najveće regionalne muzičke zvijezde

Budva: Savršene plaže i odličan noćni život - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Danijal Hadzovic

18.8.2024

O epicentru crnogorskog turizma pisao je i slavni Lord Bajron (Byron), koji je rekao: "U trenutku stvaranja planete, najljepše spajanje mora i zemlje dogodilo se na crnogorskoj obali.“ Budva, mjesto staro više od 2.500 godina, dočekat će vas raširenih ruku, a ljubiteljima historije svakako će prva destinacija biti Stari grad.

Njegove zidine potječu iz vremena dok su na ovim prostorima živjeli Mlečani. Upravo je tamo smještena i Citadela, mnogima omiljena ljetna pozornica, na kojoj se smjenjuju raznovrsni programi. Budva slovi kao jedno od najsunčanijih mjesta na Jadranu, s više od 300 sunčanih dana godišnje. Sve navedeno tek je uvertira u mjesto koje nudi čak 17 uređenih plaža.

Za svakog po nešto

Nakon cjelodnevnog izležavanja na ležaljkama na nekoj od brojnih plaža, logično je da morate nahraniti i preostala osjetila. No, gastronomske ponude ne nedostaje. Bilo da želite isprobati tradicionalne delicije, kao što su janjetina i krompir ispod sača, kačamak ili cicvara, ili ćete ipak slijediti logiku da je na moru najbolje jesti morsku hranu, sigurno nećete ostati gladni.

Nakon što se odmorite na plaži, iskupate u moru i dobro najedete, imat ćete brojne mogućnosti i za noćno uživanje. Za one mirnije tipove koji dolaze s porodicama, Bečići nude idealnu priliku za lagane šetnje i mirniji noćni ambijent.

Raj prirode

No, za one sklone burnom noćnom životu, Budva će biti pravi pogodak. Tokom ljeta u ovom gradu iz dana u dan nastupaju regionalne muzičke zvijezde, kafići i klubovi su krcati, a ne nedostaje ni visoke umjetnosti, poput pozorišnog festivala koji se tokom jula i avgusta održava u Budvi. I nemojte misliti da se ovdje slušaju samo narodnjaci. Iako ovaj muzički pravac svakako dominira, naći će se playlista i za ljubitelje drugih žanrova.

Višak slobodnog vremena iskoristite i za posjetu otocima Sveti Stefan i Sveti Nikola, koji su zaista nevjerovatan dar prirode. Ako ste u prilici, svakako unajmite brodić, brod ili jet-ski, jer sve je mnogo ljepše s morske strane. Ako ste željni zabave, uputite se na plažu "Hawai“ ili u obližnji beach bar "Plaža“, poznat po nezaboravnim after beach partijima. 

Kulturna prijestonica

Turizam je osnovna privredna grana opštine Budva, njemu je sve podređeno. Tokom ljeta, Budva nije samo turistička nego i kulturna prijestonica Crne Gore. 

U njoj se odvijaju brojna kulturna dešavanja, festivali, sportska takmičenja, između ostalog "Pjesma Mediterana“ – međunarodni festival mediteranske muzike (u junu), "Grad Teatar“ – pozorišne predstave, koncerti klasične muzike, balet, horske večeri, književne i pjesničke večeri (Trg pjesnika), likovne izložbe...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.