OSTVARIO SAN

Planinar i zaljubljenik u prirodu iz Sanskog Mosta: Emir Musić osvojio Monblan

Kazao nam je da se ne sjeća koja je temperatura bila na vrhu Monblana, ali zna da je vjetar nosio sve moguće

Musić na najvišem vrhu Alpa. Facebook

28.8.2024

Planinar i zaljubljenik u prirodu Emir Musić, član Sportsko-planinarskog društva (SPD) “Mulež” iz Sanskog Mosta, osvojio je Monblan, najviši vrh Alpa, a uspon je izveden jednom od najpoznatijih ruta, tzv. Gouter rutom, koja je poznata kao izuzetno teška i opasna.

Bilo ledeno

Musić je za "Dnevni avaz" opisao kako je prošao put do najvišeg vrha. Istakao je da ih je vrijeme tokom uspona poslužilo te da nije bilo nikakvih poteškoća i nesreća kao što zna biti.

- U organizaciji Planinarsko-sportskog kluba (PSK) "Bihać“, s još sedam članova, 12. avgusta krenuli smo u osvajanje najvišeg vrha zapadne Evrope Monblana. Već 16. avgusta, naša grupa se u 7.31 sati ujutro popela na Monblan, na 4.807 metara nadmorske visine - kazao je Musić za "Avaz“.

Naveo je da se ne sjeća koja je temperatura bila na vrhu Monblana, ali zna da je vjetar nosio sve moguće te da je bilo ledeno. Povratak mu je, kaže, bio težak, ali da je vrijedilo izdržati.

Slijedi odmor

- Hvala Bogu, dobro je sve prošlo. Uspjeli smo živi i zdravi da se vratimo. Međutim, grupa iz Sarajeva koja je otišla poslije nas imala je nesreću, gdje je jedan njihov član zadobio povrede glave i grudnog koša, te je helikopterom evakuiran. Ne znam u kakvom je stanju - kazao nam je Musić.

Sada slijedi mali odmor, govori Musić, a onda nastavlja s aktivnostima zajedno s PSK „Bihać“.

Emir Musić je zahvalio PSK "Bihać“, firmi GAT Sanski Most, PD "Mulež“, Sportskom savezu općine Sanski Most te drugim pojedincima koji su mu pomogli u ovom podvigu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.