Sastojci: 1 kg krumpira (tvrđeg, žutog), 1 srednje velika glavica ljubičastog luka, 250 ml goveđe juhe, 1 kašičica senfa, 1 kašika octa od bijelog vina, 3 kašike suncokretova ulja, malo svježe mljevenog bibera, 2 prstohvata soli, nekoliko grančica svježeg peršuna.
Priprema:
1. Operite krompir pa ga cijelog stavite u lonac hladne vode te ga kuhajte u kori oko 30 minuta. Kad je kuhan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio i rezao pa ga ogulite i narežite na kriške podjednake debljine.
2. Luk očistite i nasjeckajte na kockice, dodajte ga krompiru i pažljivo promiješajte.
3. U toplu juhu dodajte senf, ocat, ulje, so i biber, sve dobro izmiješajte i prelijte preko krompira, lagano protresite zdjelu te ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.
4. Nasjeckajte nasitno svježi peršun, pospite ga po salati.