RECEPT

Šareni burek: Bosanski specijalitet od mljevenog mesa i krompira

Gotovo da nema Bosanca i Hercegovca koji ne voli ovaj ukusni, tradicionalni bosanski specijalitet

Šareni burek. Coolinarika.com

I. P.

jučer

Kad spomenemo riječ burek, odmah se sjetimo rečenice: “Sve su pite pitice, a burek je pitac”, jer gotovo da nema Bosanca i Hercegovca koji ne voli ovaj ukusni, tradicionalni bosanski specijalitet od razvučenog tijesta s mljevenim mesom. Postoji više vrsta bureka – od sjeckanog mesa, mljevenog mesa te kombinacija mesa i krompira. Burek, kao i pite uopće, karakteristično je jelo orijentalne kuhinje, a u BiH su ga donijele Osmanlije. Mi vam donosimo recept za šareni burek, odnosno burek u kojem se kombiniraju meso i krompir. 

Sastojci:

600 grama brašna

250 grama krompira

500 grama mljevene junetine

2 glavice crvenog luka

So, biber i ulje

Priprema: 

Od brašna, malo ulja i soli zamijesite tvrđe tijesto. Istresite tijesto na radnu površinu, premijesite i podijelite ga na kugle. Svaku kuglu obilato premažite uljem, stavite na dublju tacnu ili tepsiju, pokrijte plastičnom folinom i ostavite da odstoji jedan sat.

Za nadjev isjeckajte ili izrendajte krompir i crveni luk, dodajte meso i začinite solju i biberom. 

Na pobrašnjenoj radnoj površini stola od kugle tijesta oklagijom razvucite jufku te po njoj pospite nadjev od mesa, krompira i luka, zamotajte je i položite u centar tepsije podmazane uljem. Ostale jufke motajte oko centralne dok ne napunite tepsiju. Jufke možete i pojedinačno zamotati u zvrkove pa ih poredati u tepsiju. Ako želite napraviti slagani burek, u tepsiju stavite prvo jufku a zatim nadjev, te ponavljajte postupak dok ne potrošite napravljeni nadjev. Slaganje završite s jufkom. Za koju god varijantu se odlučite, na kraju burek pomastite uljem.

Burek stavite u rernu zagrijanu na 200 Celzijusovih stepeni i pecite 35-40 minuta, dok fino ne porumeni. U međuvremenu u tavi zagrijte malo vode i putera te prelijte po pečenom bureku. Poslužite toplo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.