IZ 3. ILI 4. STOLJEĆA

Ribarski trozubac iskopan u gradu filozofa: Veliko otkriće arheologa na obalama Turske

Tokom iskopavanja ukrašene fontane pronađena oprema za hvatanje velikih riba

Željezni trozubac. Twitter

M. Z.

10.10.2023

Željezni trozubac, za koji se vjeruje da je korišten za ribarenje, i to u 3. ili 4. stoljeću, pronađen je na obalama Turske, u gradu Asos (As), piše Arkeonews.

Proučavali nimfeum

Ovo oruđe iskopao je tim arheologa koji je proučavao nimfeum, ukrašenu fontanu istočno od centra grada. Iskopavanja u Asosu vodi Nuretin Arslan, profesor Univerziteta Čankale Onsekiz Mart.

Trozubac je pronađen među dijelovima u urušenom dijelu nimfeuma, a zbog specifičnog oblika naučnicima je odmah bilo jasno o čemu se radi.

- Ovo je prvi put da smo pronašli ovakav materijal u Asosu, jer predmeti od željeza najbrže propadaju u antičkim gradovima. Iako znamo da je ovo oruđe mnogo korišteno u antičkom dobu, ovo je važno otkriće jer je malo primjeraka preživjelo do sada. Koliko znamo, a tako je opisano u tekstovima i predstavljano na slikama, ovo oruđe je korišteno za hvatanje velikih riba na moru iz malih čamaca, i to noću, uz pomoć baklji - rekao je Arslan, a prenosi Arkeonews.

Platonov učenik

Asos je danas mali grad u oblasti Čanakale u Turskoj. Osnovan je, najvjerovatnije, u 10. stoljeću, a osnovali su ga kolonisti Lezbosa. Najveći procvat grad je imao u vrijeme kada je njime vladao Hermija iz Atarneja, Platonov učenik. On je tada poticao filozofe da se dosele u grad, pa je 348. prije nove ere, između ostalih, i Aristotel došao u Asos. Grad su kasnije osvojili Perzijanci, potom Makedonci, pa Rimljani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.