VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Kompanija Meta će vam pomoći da napravite pjesmu iako ne svirate nijedan instrument

AudioCraft, inovativni alat za generiranje muzike i zvuka, mijenja način na koji muzičari i dizajneri zvuka pristupaju svom radu

Do pjesme pomoću vještačke inteligencije. artist.ba

M. Z.

4.8.2023

Vještačka inteligencija je sve zastupljenija i služi kao alat za brojne olakšice ljudima, ma kakve želje ili zadatke imali. 

Tri modela

Tako je kompanija Meta predstavila AudioCraft, najnoviji alat koji koristi vještačku inteligenciju za generiranje visokokvalitetne muzike i zvuka iz teksta. Alat se sastoji od tri modela: MusicGen, AudioGen i EnCodec.

MusicGen je posebno obučen na muzici koja je u vlasništvu ili licencirana od kompanije Meta, što ukazuje na poštovanje autorskih prava u procesu generiranja muzike. Model koristi tekstualne poticaje kako bi kreirao muziku, dok AudioGen, obučen na javnim zvučnim efektima, generira zvuk iz teksta. EnCodec dekoder omogućava generiranje muzike višeg kvaliteta s manje grešaka.

Osim što omogućava muzičarima da istraže nove kompozicije i vlasnicima malih preduzeća da jednostavno dodaju zvučne podloge svojim videooglasima, Meta je otvorila mogućnost i za istraživače da prilagode AudioCraft svojim potrebama. Open-source priroda alata pomaže u napretku oblasti AI-generirane muzike i zvuka.

Širok spektar primjena

Uz AudioCraft, generativni modeli za zvuk su pojednostavljeni u odnosu na prethodne tehnologije, a alat nudi širok spektar primjena, kao što su muzika, zvuk, kompresija i generiranje.

AudioCraft predstavlja značajan iskorak u oblasti tehnologije zvuka i muzike, pružajući novu platformu za inovacije i inspiraciju kako za profesionalne muzičare tako i za one koji se bave zvukom i muzikom u drugim industrijama, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.