EKSKLUZIV

Američki reditelji Brajan Vuds i Skot Bek za "Avaz": Kako smo prvi put rekli „akcija"

Dvanaestogodišnjaci u nama oduvijek su željeli napisati film o dinosaurusima

Vuds i Bek: Sjajni dvojac. Sony

Nerma Ajnadžić

11.3.2023

Nakon kataklizmičke nesreće na nepoznatoj planeti, pilot Miles (Mills), kojeg igra Adam Drajver (Adam Driver) brzo otkriva da se zapravo nalazi na Zemlji - prije 65 miliona godina. Sa samo jednom šansom za spas, Mils i jedina preživjela, Koa, koju utjelovljuje Arijana Grinblat (Ariana Greenblatt), moraju proći kroz nepoznati teren prožet opasnim prahistorijskim stvorenjima u epskoj borbi da prežive.

Slatko mjesto

Ovaj naučnofantastični triler napisali su i režirali Skot Bek (Scott Beck) i Brajan Vuds (Bryan Woods), koji, također, potpisuju i produkciju. Ekskluzivno za „Dnevni avaz“ govorio je ovaj dvojac.

Ostvarenje u američkim kinima počinje s prikazivanjem 10. marta, dok na blagajne bh. kina C2 film, zvanični zastupnik studija “Sony” za BiH, donosi „65“ od 16. marta.

- Volimo žanrovske filmove - odlazak u kino petkom naveče u dvorani prepunoj publike i gledanje filma koji nas „svira kao klavir“. Horor, neizvjesnost, akcija, avantura - to je slatko mjesto za nas. A ono što volimo još više je kombinirati žanr s otkucajima srca, to su oni likovi koje zaista volite - kazao je Skot Bek.

Vuds i Bek su najbolji prijatelji. Sony

Vuds je dodao da su priče koje vole uvijek filmske.

- Radi se o iskustvu onoga što film donosi - vizuale, performanse, muziku, spoj svih ovih različitih kapaciteta – rekao je Vuds.

Bek i Vuds su prethodno trijumfovali kao dio scenarističkog tima „Mjesto tišine“, koji je 2018. oduševio publiku. Sa „65“, oni prvi put preuzimaju kormilo.

- Dvanaestogodišnjaci u nama oduvijek su željeli napisati film o dinosaurusima. Prave ljudske emocije dolaze kroz ekran na najsnažniji način kroz ove scene - kazao je Bek.

Prema mišljenju mnogih, Skot i Brajan su pronašli način da prenesu takvo uzbuđenje na ekran na način koji do sada nismo vidjeli. Čine se kao idealna ekipa, a oni su najbolji prijatelji od šestog razreda u Ajovi. Ostatak ekipe smatra da se razumiju i pogledima, bez izgovaranja riječi te da sjajno rade zajedno i balansiraju jedno drugo.

Dobra ideja

- Za nas su pisanje i režija ista stvar, sve je to pričanje priča – istakao je Vuds.

Paradoksalno, kaže Bek, zato što i pišu i režiraju manje su vezani za vlastiti scenarij.

- Kao reditelj, možete se otvoriti za svaku dobru ideju na setu, bilo da je to od vašeg direktora fotografija ili vašeg supervizora za vizualne efekte ili nekog od vaših glumaca. Možete to dodati, izmiksati, u posljednjem trenutku kada budete spremni izgovoriti: „Akcija“ – kazao je Bek.

Vuds i Bek: Prvi put preuzeli kormilo. Sony

Vuds dodaje da je ta dinamika posebno očigledna kada radite s talentom kao što je Adam Drajver.

- On uvijek ima toliko sjajnih ideja o svom liku. Zaista nas je izazvao da razmišljamo o scenama iz ugla svakog od likova i filtriramo scene kroz ta sočiva – ispričao je Vuds.

Minimalistički alati

Vuds je rekao da stvari kao što su vizuali, zvuk, muzika, izvedba, su one stvari koje kino najbolje radi i voli.

- Veoma smo inspirisani stvaranjem nijemog filma i oslanjamo se na te osnovne principe kinematografije - koristeći ove minimalističke alate da ispričamo priču u najepskijoj mogućoj skali – naglasio je Vuds.

Zaprepastiti publiku

Još jedna klasična lekcija koju Bek i Vuds uzimaju je stvaranje neizvjesnosti.

- Imali smo mantru: „Radi se o onome što ne vidite“. To je bilo vrlo važno za „Mjesto tišine“, jer je bilo instrumentalno dok smo odrastali na filmovima poput „Ralja“. Cijeli film je izgrađen na toj mantri - ideji da postoji nešto opasno i misteriozno u ovom okruženju s čime će Mils i Koa morati pozabaviti se. Koristimo dizajn zvuka, koristimo kameru, koristimo produkcijski dizajn da sugeriramo ono što je tamo, i samo u pravom trenutku ćemo zaprepastiti publiku – otkriva Bek.

Film je sniman u šumama Oregona, uključujući i Golden Falls, dajući filmskim autorima epski prizor kao pozadinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.